Muziek

None

Nacht van de Viool

Een nacht in het teken van alle mogelijke vormen van vioolmuziek. Niet in een concertzaal, maar tussen de archeologische collecties van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Op zaterdagavond 16 juni spelen Nederlandse violisten verrassende en uiteenlopende vioolmuziek: van klezmer tot improvisatie, van jazz tot Indiaas en, uiteraard, klassiek. Tijdens deze Nacht van de Viool laat het museum zich ontdekken als een bijzonder podium. In alle zalen van het museum treden de violisten op. Ook is er een improvisatiesalon waar Karel Boeschoten (viool) en Esther Apituley (altviool) beurtelings het voortouw nemen in een improvisatiesessie.

16 juni, 19.00-00.30 uur, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. www.rmo.nl/nachtvandeviool

Indian Summer Festival

Deze week vindt de twaalfde editie van het jaarlijks terugkerende Indian Summer Festival plaats, waarbij verschillende muzieksoorten te zien en te horen zijn. Al jarenlang weet het grootste festival van het noorden tienduizenden bezoekers te trekken naar recreatiegebied Geestmerambacht in Broek op Langedijk. Met o.a. Racoon, Selah Sue, The Kooks en The Wombats.

16 juni, Alkmaar. www.indiansummerfestival.nl

Gary Lucas

Gary Lucas was gitarist in de band van de legendarische zanger, componist en beeldend kunstenaar Don Van Vliet, beter bekend als Captain Beefheart (1941-2010), wiens eigenzinnige kruising van blues en avant-garde bewonderd werd door invloedrijke artiesten als Dylan, Joe Strummer, David Lynch en Anton Corbijn. Lucas illustreert het leven van zijn leermeester met obscure opnames, films en dia’s. De aansluitende muzikale voorstelling I Have A Cat is een samenwerking met radiomaker Co de Kloet, die fragmenten mixt van zijn telefoongesprek met Beefheart, waarschijnlijk diens laatste lange interview.

16 juni, 20.30 uur. Bimhuis, Amsterdam. www.bimhuis.nl

Paul Weller

Paul Weller begon zijn muzikale loopbaan in de jaren 70 als voorman van de Britse punkband The Jam. Begin jaren tachtig slaat Weller een nieuwe muzikale koers in en richt The Style Council op. De band wordt vooral beïnvloed door jazz en soul, zoals goed te horen is op het succesvolle debuutalbum Cafe Blue. Daarna besluit Weller solo te gaan. En met succes. Naast zijn vaste aanhang weet de zanger ook de ontluikende britpopgeneratie te bereiken. Verder wordt hij wereldwijd door musici geprezen, bands als Blur en Oasis noemen hem als hun grootste inspiratiebron. 15 juni treed deze inspiratiebron op in de Heineken Music Hall.

15 juni, 20.00 uur. Heineken Music Hall in Amsterdam. www.heineken-music-hall.nl

Bryce & Aaron Dessner + Amsterdam Sinfonietta

Bryce Dessner is gitarist in de Amerikaanse band The National. Jonny Greenwood speelt gitaar in de Britse formatie Radiohead. Beiden hebben de laatste jaren met succes muziek voor klassieke ensembles geschreven. Amsterdam Sinfonietta speelt onder leiding van André de Ridder recente werken van Dessner en Greenwood, met de broers Bryce en Aaron Dessner van The National op gitaar als speciale gasten. Op het programma staan Greenwoods Smear (2004), Popcorn Superhet Receiver (2005), There will be blood Suite (2007) en Dessners Raphael (2007) en het dubbelconcert voor gitaar St. Carolyn by the Sea (2011). Het programma is een coproductie van het Holland Festival met Muziekgebouw Eindhoven en het American Composers Orchestra.

16 juni, 19.30 uur. Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. www.muziekgebouw.nl