Museum De Fundatie blijft half jaar langer dicht

Museum de Fundatie in Zwolle gaat een half jaar later open dan gepland. De verbouwing loopt vertraging op door het faillissement van de staalleverancier en fouten in de berekening van de constructie.

Dat heeft de gemeente, die projectleider is , gisteren bekendgemaakt.

Vooral het aanbrengen van de keramische dakbedekking is een punt van zorg, meldt de verantwoordelijke wethouder, Nelleke Vedelaar. „Deze kan alleen worden aangebracht bij temperaturen boven de 5 graden Celsius en droog weer.” Uit de scenario’s die zijn gemaakt, blijkt dat een volledig afgebouwd museum op 12 december, de oorspronkelijke heropeningsdatum, niet meer haalbaar is.

De Fundatie is sinds 8 januari dicht. De behuizing van het museum aan de rand van de Zwolse binnenstad wordt uitgebreid met een bijzonder bouwwerk op het dak. De provincie heeft hiervoor 5 miljoen euro uitgetrokken. De gemeente, sponsors en de BankGiro Loterij dragen ook bij. De topstukken uit de collectie zijn tijdelijk te bezichtigen in Kasteel het Nijenhuis.

De heropening is nu verplaatst naar eind mei 2013. Die zou oorspronkelijk plaatsvinden op de dag waarop ook de Hanzelijn wordt opgeleverd, de spoorlijn die Zwolle zal verbinden met Lelystad. De Hanzelijn moet de stad beter bereikbaar maken en meer bezoekers naar het museum trekken. Om toch mee te kunnen doen met het feestprogramma zal het museum enkele dagen open zijn, voor een presentatie over de architectuur van het pand.