Ministerie van Landbouw wist al een jaar van Q-koortsbesmettingen

Het ministerie van Landbouw wist al een jaar voordat geitenbedrijven geruimd werden vanwege de Q-koorts welke bedrijven besmet waren geraakt. Het aantal Q-koortsbesmettingen was mogelijk lager uitgevallen als het ministerie die informatie eerder had gedeeld. Dat blijkt uit een reconstructie van Nieuwsuur.

De toenmalig verantwoordelijke ministers Ab Klink en Gerda Verburg (beiden CDA) hebben altijd volgehouden dat er pas eind 2009 een labtest beschikbaar was om Q-koorts op te sporen. Maatregelen zouden pas mogelijk zijn als er onderscheid kon worden gemaakt tussen besmette en niet-besmette bedrijven.

Volgens Nieuwsuur liet het ministerie al in de zomer van 2008 tests uitvoeren waaruit bleek dat bedrijven besmet waren met Q-koorts. Het ging om bijna honderd positieve gevallen. De testresultaten waren niet onafhankelijk bevestigd, maar volgens deskundigen hoefde dat niet. Dergelijke informatie kan je niet verzwijgen, vinden zij.

De Q-koorts kostte aan minstens 25 mensen het leven. Zo’n vierduizend anderen werden ziek. Novum