Kortkolom buitenland

Duitse politie doet invallen bij salafisten

Rotterdam. De Duitse politie heeft vanochtend in meerdere deelstaten invallen gedaan in woningen en panden van salafisten, ultraconservatieve sunnitische moslims. Ook verbood minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich de salafistische groepering Millatu Ibrahim, die opereerde vanuit Solingen. Volgens Duitse media wil Friedrich ook twee andere groepen verbieden. De huiszoekingen, waarvoor zo’n duizend agenten werden ingezet, moesten bewijs opleveren voor aanklachten. De autoriteiten zeggen dat de groepen aanzetten tot haat en geweld. (NRC)

Dertig jaar geëist tegen Thomas Lubanga

Den Haag. Luis Moreno-Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, heeft gisteren dertig jaar celstraf geëist tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga. In maart werd Lubanga schuldig bevonden aan het rekruteren en inzetten van kindsoldaten in de Oost-Congolese regio Ituri in 2002 en 2003. Vandaag is de tweede dag van de hoorzitting, waarna de rechters zullen bepalen wanneer ze vonnis wijzen. (AFP)

12 doden bij gevechten in westen van Libië

Kairo. Bij gevechten tussen een militie en een stam in de stad Zintan in West-Libië zijn de afgelopen twee dagen 12 mensen gedood en 90 gewond. De ex-rebellen van de militie van Zintan leverden slag tegen de Al-Mashishastam die ervan wordt beschuldigd trouw te zijn aan het vorige regime. Interim-leider Mustafa Abdul Jalil riep de Libiërs gisteren op de wapens in te leveren en zich te verenigen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 7 juli. (AP)

Spionagenetwerk VS in Afrika uitgebreid

Rotterdam. Het Amerikaanse leger breidt zijn netwerk van luchtmachtbases in Afrika uit om Al-Qaeda en andere moslimextremistische groepen te bespioneren. Dat meldt The Washington Post vandaag. De spionage wordt uitgevoerd door kleine vliegtuigjes met hightechsensoren. Het spionageprogramma is opgezet in 2007 en er zijn inmiddels bases in Burkina Faso, Mauretanië, Oeganda, Djibouti, Ethiopië, Kenia en de Seychellen. Volgens The Washington Post zijn er plannen voor een nieuwe luchtmachtbasis in Zuid-Soedan. (NRC)