Klein en lokaal tegen de crisis

Prachtige Amerikaanse landschappen in documentaire over de crisis.
Prachtige Amerikaanse landschappen in documentaire over de crisis.

Off the grid (Alexander Oey, 2011) Ned. 2, 23.25 - 00.35 uur

De titel laat zich vertalen als ‘Van het net’ of ‘Losgekoppeld’. De uitdrukking verwijst naar zelfvoorzienend leven, los van de door overheid verzorgde infrastructuur voor bijvoorbeeld elektriciteit. Geen makkelijke titel voor Nederlandse kijkers. Met het Amerikaanse onderwerp en de perfect Engelstalige voice over richten documentairemaker Alexander Oey en de Boeddhistische Omroep zich – terecht – meer op een internationaal dan op een thuispubliek.

Oey maakt een reis door de Verenigde Staten, op zoek naar mensen die zich onttrekken aan globalisering en schaalvergroting. Hun redenering: de federale overheid en het financiële systeem hebben gefaald, we moeten terug naar de lokale economie. Kleine gemeenschappen zoeken autarkie en sociale cohesie. In Great Barrington, Massachusetts hebben ze hun eigen munt. In Colorado Springs beslissen bewoners over elke belastingverhoging. In Sandpoint, Idaho wordt Wall Mart geweerd en duurzaam ondernemen gestimuleerd.

De alternatieve aanpak wordt door Oey niet geïdealiseerd. In Colorado Springs wordt de politie betaald uit BTW-opbrengsten. Door de crisis wordt er minder gekocht, dus worden agenten ontslagen. De research vooraf is voorbeeldig, de voorbeelden zijn interessant. Zo interessant, dat elk initiatief een eigen film had verdiend. Oey raast door Amerika, door cameraman Jackó van ’t Hof in idyllisch licht gefilmd. De crisis oogde nooit zo fotogeniek.

    • Mark Duursma