Kamperen is cake bakken

Zwerversoven – voor ruige survivelaars die muffins willen bakken.
Zwerversoven – voor ruige survivelaars die muffins willen bakken.

Kamperen, hoe moet dat mam? Vroeger vroeg een puber zulks niet. Hij wist het vanzelf. Je moet van huis weg zorgen dat je niet nat wordt en niet dood gaat. Van cowboyfilms kon je ook kamperen leren. Dat je het vuur moet doven als je verder trekt. Maar tegenwoordig zie je op de televisie Amerikaanse soldaten die ver van huis een volk aan het bevrijden zijn, in hun tent gebraden kalkoen eten uit een microwave oven. Zo krijg je misverstanden. Een magnetron mee in je rugzak.

Ik reis rond met een kleine tv-ploeg in een tweedehands camper. De bus is kantoor, montagekamer, heeft een bedstee en een keukentje. We koken vaak buiten. Meer armslag. In het keukenblokje in de bus, met gootsteen en elektrische kraan waar meestal geen water uitkomt omdat het op is, is een magnetron ingebouwd. Hoe haalde de bouwer van de camper het in zijn hersens?! Een ervaren zwerver weet het. Onderweg heb je zelden elektrische stroom voor het aftappen, of het moet op een camping zijn waar primitief overnachten duurder is dan in een hotel. Een kalkoen vraagt een hele middag minstens 800 Watt.

De winkel voor kookgerei voor buitenshuis, Qvist in Zwolle, tevens verzendhuis, verkoopt kookspullen die het doen op houtjes. Van superzuinige brandertjes tot tentfornuizen met een pijp die door het tentdak steekt en waarvan de tent niet in de fik vliegt bij flink stoken.

Op flessengas is natuurlijk ook veel mogelijk. En als je kampeert langs een veld waar net een ganzenplaag wordt bestreden kan het je overkomen dat je een oven bij je had willen hebben. Om een hele vogel in te bereiden.

Coleman, fabrikant van kamplampen en kooktoestellen, maakt ook een zwerversoven. Volgens de website van Qvist ‘de enige echte kampoven, ideaal voor de actieve kampeerder’. Hij is van blik, ruim drie kilo zwaar, opvouwbaar en uitklapbaar. Dat uitklappen gaat moeiteloos, het ding zit fantastisch in elkaar. De oven moet op een of twee gasvlammen. Hij werk als een wonderpan. Deze week staan of stonden op de website Marktplaats.nl vijf wonderpannen aangeboden. Pannen met een gat in het midden en een bol deksel. Er kunnen tulbandbroden en tulbandcakes in worden gebakken op een gasvlam. In de Coleman gaat het eenders. De warmte van de gasvlam wordt zo lang mogelijk binnen de blikken wanden gehouden, maar echt zuinig met gas is hij niet en al helemaal niet als hij in de wind staat. Maar voor een schadelijk gansje geschikt. Alleen, kijk nou toch op de verpakking van de Coleman. Wat doet een ruige survivelaar met de kampeeroven in de wildernis? Hij bakt er muffins in. Zes keurige cakejes met krenten of chocola. Zo moet kamperen, mijn kind. Muffins!

    • Wouter Klootwijk