Jon McGregor wint IMPAC DUBLIN Literary Award

Brits auteur Jon McGregor heeft met zijn derde roman Even the Dogs de IMPAC DUBLIN Literary Award gewonnen. Dat is gisteravond door de organisatie bekend gemaakt. Aan de prijs, twee jaar geleden nog gewonnen door Gerbrand Bakker, is een bedrag van 100,000 euro verbonden.

Volgens de jury is Even the Dogs (een korte roman over een groep drugsverslaafden):

a fearless experiment which shows us in close-up detail the lives of a gathering of homeless addicts as they go about their daily forage for shelter, drink or a fix.’

De jury prijst ook McGregors narratieve vernuft:

‘In a masterpiece of narrative technique, the viewpoint shifts and morphs through the lives of a handful of derelicts who stumble and fall, stumble and fall as they seek to redeem themselves from addiction, homelessness and those impulses which too often rise up within them and defeat their best interests’.

Even the Dogs is gekozen als winnaar uit een shortlist van in totaal 10 titels die op hun beurt zijn geselecteerd uit de bijna 150 titels die bibliotheken over de hele wereld hadden ingezonden. Jaarlijks kunnen bibliotheekmedewerkers de romans inzenden die hun lezers het beste zijn bevallen.

Jon McGregor (1976) sleepte met zijn debuutroman So Many Ways to Begin (2002) en zijn tweede roman If Nobody Speaks of Remarkable Things (2006) al longlistnominaties binnen van de Man Booker Prize.

De jury van de IMPAC DUBLIN Literary Award bestond dit jaar uit de Ierse auteur Mike McCormack, hoogleraar Engels Elizabeth Nunez, Brits auteur Tim Parks, Oostenrijkse schrijfster Evelyn Schlag, Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic en de Amerikaanse oud-rechter en auteur Eugene R. Sullivan.

    • Roderick Nieuwenhuis