Jemenitisch leger herovert steden

Het Jemenitische leger heeft Al-Qaeda verdreven uit hun twee belangrijke bolwerken in het zuiden van het land. Dat heeft het ministerie van Defensie in Sana’a gisteren gezegd.

De inname van de steden Zinjibar en Jaar is een belangrijke doorbraak in het door de Verenigde Staten geleide offensief tegen Al-Qaeda. Het regionale filiaal van Al-Qaeda controleerde sinds vorig jaar een gebied in het zuiden van Jemen waar het het ‘islamitisch emiraat Jaar' had uitgeroepen.

Inwoners van Jaar en Zinjibar gingen juichend de straat op nadat strijders van de met het regionale Al-Qaeda-filiaal verbonden organisatie Ansar al-Shari’a (metgezellen van het islamitisch recht) waren gevlucht voor de Jemenitische troepen.

Ze zijn gevlucht naar Shaqra, de enige stad die ze nog in handen hebben. Maar volgens de Jemenitische minister van Defensie Mohammed Nasser Ahmed, die gisteren een tour door de zwaar beschadigde stad Zinjibar maakte, staat ook Shaqra op het punt ingenomen te worden.

Veel inwoners van Jaar zijn in de stad gebleven tijdens de gevechten tussen het leger en de extremisten. „De situatie is slecht. Er is geen geld, geen water, geen elektriciteit”, zei een inwoner die anoniem wilde blijven.

Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland en verwante groepen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de chaotische opstand tegen oud-president Abdullah Salehs bewind om hun positie in de zuidelijke provincies Shabwa en Abyan te versterken. Abyans hoofdstad Zinjibar en het naburige Jaar waren de twee belangrijkste steden die zij in handen kregen.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat president Abd-Rabbu Mansour Hadi veel coöperatiever is in de strijd tegen extremisten dan zijn voorganger Saleh.

De VS geven het Jemenitische leger logistieke steun vanuit de luchtmachtbasis Al-Annad in de zuidelijke provincie Lahj. De basis doet dienst als commandocentrum waar bijna zestig Amerikaanse militairen de Jemenieten informatie en advies geven. (Reuters)