ING lost staatssteun verder af

ING wil nog dit jaar een deel van de staatssteun aflossen. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt.

De bank moet in totaal nog 3 miljard staatssteun aflossen. ING wil een deel van dit bedrag betalen met de opbrengst van de verkoop van het onderdeel ING Direct in de Verenigde Staten. Deze tak van de internetspaarbank van ING werd in de zomer van 2011 verkocht aan het Amerikaanse Capital One. ING ontving er circa 9 miljard dollar (7,2 miljard euro) voor. De verkoop werd begin dit jaar afgerond.

De verkoop van ING Direct heeft ook te maken met de staatssteun die ING heeft ontvangen. ING kreeg in oktober 2008 een eerste kapitaalsinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Een paar maanden later bleek ING opnieuw steun nodig te hebben. De waarde van een pakket met Amerikaanse hypotheken was door de kredietcrisis zó sterk gedaald, dat de balans van ING snel versterkt moest worden. Uiteindelijk nam de staat 80 procent van het economisch eigendom, met bijbehorende risico’s, van ING over.

De Europese Commissie verbond aan deze steunoperaties de voorwaarde dat ING kleiner moest worden, door onderdelen af te stoten. Bij het Europees Hof van Justitie loopt nog een procedure over deze voorwaarden. ING had een rechtzaak aangespannen, omdat het de voorwaarden te streng vond. Die zaak werd gewonnen, maar de Europese Commissie is vervolgens in beroep gegaan.