Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hof ontbindt parlement - ‘de facto staatsgreep in Egypte’

Caption: Egyptian protesters hold a defaced poster of presidential candidate Ahmed Shafiq as they face soldiers in front of the Supreme Constitutional Court ? in Cairo, Egypt, Thursday June 14, 2012. Egypt's highest court has ruled that Hosni Mubarak's last prime minister can stay in the presidential race.(AP Photo/Amr Nabil)
Caption: Egyptian protesters hold a defaced poster of presidential candidate Ahmed Shafiq as they face soldiers in front of the Supreme Constitutional Court ? in Cairo, Egypt, Thursday June 14, 2012. Egypt's highest court has ruled that Hosni Mubarak's last prime minister can stay in the presidential race.(AP Photo/Amr Nabil) Demonstranten in Kairo demonstreren voor het Hooggerechtshof tegen de kandidatuur van voormalig premier Ahmed Shafiq. Foto AP / Amr Nabil

Het Egyptische Hooggerechtshof heeft de parlementsverkiezingen eind vorig jaar ‘ongrondwettelijk’ verklaard. De rechters willen dat het parlement dan ook ontbonden wordt. Critici en activisten spreken van een militaire coup.

Volgens de voorzitter van het Hof, Farouk Soltan, was de kieswet die de verkiezingen in november mogelijk maakte in strijd met de grondwet. Soltan benadrukte tegenover persbureau Reuters dat de uitspraak bindend is en dat hij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen overlaat aan de uitvoerende macht. De vraag is alleen wie dat is.

Voormalig presidentskandidaat Abdel Moneim Abol Fotouh laat op zijn Facebook-pagina weten dat met deze uitspraak “een complete staatsgreep” is gepleegd. Gisteren kregen de militaire politie en de inlichtingendiensten al verregaande bevoegdheden om burgers te arresteren, iets wat volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants wel erg veel weg heeft van een “de facto staat van beleg”. Roelants:

“Er is al sprake van een de facto staat van beleg in Egypte, nu de militaire politie verregaande bevoegdheden heeft gekregen. Nu de rechterlijke macht zegt dat het parlement ontbonden moet worden is de vraag wie dat moet doen? Het heeft de smaak van een de facto staatsgreep, maar we hebben natuurlijk nog geen generaal op televisie gezien die bekend maakt dat het leger de teugels weer in handen neemt in het belang van het land. De presidentsverkiezingen van dit weekend zijn niet opgeschort, dat wijst weer in een hele andere richting. Maar die verkiezingen zullen wel plaatsvinden in een sfeer met veel militairen op straat met meer macht dan voorheen. Hoe veilig voel je je als kiezer om zo je stem uit te brengen?”

Dat er sprake is van een ‘de facto staatsgreep’ is een mening die door meerdere Egyptenaren wordt gedeeld.

Al Jazeera verslaggever Gregg Carlstrom:

Twitter avatar glcarlstrom Gregg Carlstrom So in just 24 hours, SCAF retakes legislative power, hijacks constituent assembly and assumes power to arrest civilians.

Ondernemer Iyad El-Baghdadi:

Twitter avatar iyad_elbaghdadi Iyad El-Baghdadi This is a military coup. #Egypt

Egyptische dokter Fouad:

Twitter avatar FouadMD Fouad, MD Court rulings today expose #Egypt‘s sham elections, sham democracy. Welcome to #SCAF‘s world.

Twitteraar Hossam Bahgat:

Twitter avatar hossambahgat hossam bahgat Egypt just witnessed the smoothest military coup. We’d be outraged if we weren’t so exhausted