Homovoorlichting in klas nog dit jaar

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) wil dat scholen voor het einde van dit jaar starten met voorlichting over homoseksualiteit. Dat zei ze gisteren in de Tweede Kamer. De Kamer was kritisch op de minister, omdat de invoering eigenlijk voor 1 augustus van dit jaar gepland stond.

De ministerraad had eerder bepaald dat scholen voor ingang van het nieuwe schooljaar verplicht zijn om leerlingen voorlichting te geven over homoseksualiteit. Van Bijsterveldt meldde echter deze week dat het plan vertraging had opgelopen. De Raad van State wilde dat de minister eerst advies van de Onderwijsraad vroeg, voordat ze zelf advies kon geven. De Onderwijsraad wist het advies echter niet op tijd af te ronden.

Van Bijsterveldt ontkende in alle toonaarden dat ze het proces bewust heeft willen vertragen. Wel gaf ze toe dat ze de Kamer niet tijdig had geïnformeerd over de vertraging bij de Onderwijsraad. Daarvoor bood ze haar excuses aan.

Een meerderheid in de Tweede Kamer drong er vorig jaar bij Van Bijsterveldt op aan voorlichting over ‘seksuele diversiteit’ vast te leggen in de zogeheten kerndoelen van het onderwijs. Scholen mogen zelf bepalen hoe de lessen worden ingevuld en mogen daarbij hun eigen accenten leggen. Aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit is nodig omdat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders onvoldoende veiligheid, tolerantie en respect ervaren, meent de Kamer. Aanvankelijk weigerde de minister aan de wens van de Kamer gehoor te geven, maar ze werd gedwongen door een motie.

Het debat gisteren begon met fikse kritiek op Van Bijsterveldt. „De vertraging betekent dat de minister de Kamer niet serieus neemt, of dat ze dit onderwerp niet serieus neemt”, aldus VVD-Kamerlid Ton Elias. Van Bijsterveldt verzekerde de Kamer dat zij de voorlichting niet wilde vertragen. „Ik ben bezig met een heel actief homobeleid”, zei ze. „Ik wil dit doen, eerlijk waar.”