Hollande: zoeken naar compromis met Rusland over Syrië

De Franse president Hollande vanavond naast zijn Italiaanse collega Monti tijdens de persconferentie.Foto AP/Andrew Medichini

De Franse president François Hollande wil de G20-top in Mexico benutten om een compromis te bereiken met Rusland over de aanpak van het aanhoudende bloedvergieten in Syrië. Dat zei de bewindsman vanavond tijdens een persconferentie, meldt persbureau Reuters.

Hollande deed zijn uitspraken na een ontmoeting met de Italiaanse premier Mario Monti. Hij benadrukte dat het prioriteit heeft om Rusland te overtuigen om de samenwerking aan te gaan met Rusland:

“Tijdens de G20 moeten we een zoektocht starten naar een politieke oplossing, wat in de praktijk neerkomt op een politie verschuiving.”

Frankrijk: militair ingrijpen toestaan

Gisteren liet Frankrijk weten dat het de Arabische Liga en de Verenigde Naties wil bewegen om volgens de regelgeving van de VN om de crisis in Syrië aan te pakken met sancties, die gevolgd kunnen worden door een militaire interventie vanuit de VN.

De Verenigde Staten hebben Rusland, de laatste bondgenoot van Syrië, gisteren beschuldigd van de levering van gevechtshelikopters aan het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Ze zei zich te baseren op nieuwe informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Clinton vreest dat het conflict in Syrië door de Russische wapenleveringen nog dodelijker kan worden dan het al is en deed een klemmend beroep op Moskou te helpen bij het doorzetten van een plan voor een politieke machtsoverdracht in Syrië.

    • Annemarie Coevert