Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Parlement Egypte ‘ongrondwettelijk’ en ‘moet worden ontbonden’ - Shafiq mag meedoen

Voormalig premier onder Hosni Mubarak, Ahmed Shafiq, mag deelnemen aan de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen. Het Egyptische Constitutionele Hof oordeelde vanmiddag dat een wet, die hem zou diskwalificeren uit de presidentiële race, ongeldig is.

Caption: Egyptian soldiers stand guard during a protest in front the Supreme Constitutional Court, Egypt's highest court, background, in Cairo, Egypt Thursday, June 14, 2012. Egypt's highest court ruled Thursday that Hosni Mubarak's ex-PM Ahmed Shafiq can stay in the presidential race. (AP Photo/Nasser Nasser)
Caption: Egyptian soldiers stand guard during a protest in front the Supreme Constitutional Court, Egypt's highest court, background, in Cairo, Egypt Thursday, June 14, 2012. Egypt's highest court ruled Thursday that Hosni Mubarak's ex-PM Ahmed Shafiq can stay in the presidential race. (AP Photo/Nasser Nasser) Egyptische soldaten voor het Constitutionele Hof in Kairo waar demonstranten zich verzameld hebben voor de uitspraak over de kandidatuur Ahmed Shafiq. Foto AP / Nasser Nasser

De Egyptische parlementsverkiezingen van eind vorig jaar waren ‘ongrondwettelijk’. Dat oordeelde het Egyptische Constitutionele Hof vanmiddag.

Dat meldt persbureau Reuters. Het Hof maakte vanmiddag in Kairo bekend dat een deel van de kieswet die ten grondslag lag aan de verkiezingen ‘ongrondwettelijk’ is. Een derde van de zetels in het door islamisten gedomineerde parlement zouden herzien moeten worden, volgens dit oordeel. Volgens Reuters bevestigt het hoofd van het Constitutionele Hof dat het gehele Egyptische Lagerhuis ontbonden moet worden.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is Egypte beland in een “juridisch moeras”, want het ‘ongrondwettelijke’ parlement heeft wel al verschillende wetten aangenomen. Roelants:

“Ik denk dat de uitspraak van het Hof een juridische strijd over nieuwe wetten ontketent, die zijn immers door een ‘illegaal’ verkozen parlement aangenomen. Hiermee belandt het land in een juridisch moeras. Zo is er straks geen parlement, wordt wel een president gekozen, maar is er nog geen grondwet waarin zijn bevoegdheden liggen vastgelegd. In juli draagt SCAF de macht over aan de president, maar het is nog altijd onduidelijk wat die macht is.”

Shafiq mag wel meedoen van Hof

Het Egyptische Constitutionele Hof oordeelde vandaag ook in een andere zaak, namelijk de kandidatuur van voormalig premier onder Hosni Mubarak, Ahmed Shafiq, aan de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de rechters is de wet, die hem zou diskwalificeren uit de presidentiële race, ongeldig.

De kandidatuur van Shafiq is omstreden, kopstukken van het regime van Mubarak werden namelijk uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Veel activisten en revolutionairen zien Shafiq als een stroman van de Opperste Militaire Raad (SCAF) die de macht in Egypte in handen heeft. Een mogelijke zege van Shafiq in de tweede stemronde zien critici dan ook als een overwinning van SCAF, die in juli bij de overhandiging van de macht aan een burgerregering alsnog de macht behoudt.

Shafiq en Moslimbroeder-kandidaat Mohammed Morsi strijden op 16 en 17 juni om het presidentschap van Egypte. Ze waren in de eerste ronde eind mei de kandidaten met de meeste stemmen, maar geen van de twee behaalde een meerderheid van stemmen die nodig was om direct verkozen te worden. Shafiq en Morsi rekenden in de eerste ronde af met onder anderen Amr Moussa, oud-secretaris-generaal van de Arabische Liga, en de linkse nationalist Hamdeen Sabahi, de favoriete kandidaat van de activisten op het Tahrirplein.

Een vooruitblik van Al Jazeera eerder vandaag over de gevolgen van de uitspraak van het Hof: