Film

None

Hilarisch slecht

Slechte films zijn vervelend, maar tenenkrommende films worden vanzelf weer leuk. Zo ook The Room, geproduceerd door de Amerikaan Tommy Wiseau. Daarin staat een succesvolle jonge bankier op het punt van trouwen met de vrouw op wie hij verliefd is, maar zij houdt meer van zijn geld en beste vriend. Heel tragisch bedoeld, maar door het houterige spel en de absurd slechte dialogen werkt de film op de lachspieren. In Amerika is The Room een cultfenomeen en schreeuwt het publiek alle dialogen mee. Een favoriete bezigheid is ook het gooien van plastic bestek en kussens naar het scherm. Kortom, een leuke zomerfilm, dacht Melkweg Cinema, dat The Room deze maand iedere zaterdag vertoont. Bezoekers die bestek of een kussen meebrengen, krijgen een gratis drankje.

16, 23 en 30 juni, 23.00 uur. www.melkweg.nl

Gay en Lesbian

Het is zomer en dus tijd voor het Gay en Lesbian Summer Festival, dat vanaf 21 juni door twaalf Nederlandse steden rouleert met elf nieuwe homo- en lesbofilms. Distributeur Cinemien begon zes jaar geleden met dit initiatief en de formule is sindsdien niet gewijzigd: filmisch interessante homo- en lesbofilms. Vanaf 21 juni, www.homescreen.nl/gay

Moonrise Kingdom

Het is 1965, de zomer dat de twaalfjarige Sam en Suzy besluiten samen van huis weg te lopen. Ze zijn verliefd. Zoals dat gaat als je twaalf bent. Onpraktisch, onschuldig en onwetend. Zij neemt al haar lievelingsboeken mee. Hij z’n kampeerspullen. En voor je het weet zit iedereen achter ze aan: de plaatselijke padvinderij, de lokale sheriff, de kinderbescherming en de doodongeruste ouders van Suzy. Een storm dient zich aan. Calamiteiten volgen elkaar op.

De rouille et d’os

Orkatrainer Stéphanie verliest haar onderbenen bij een ongeluk in het dolfinarium. De Waalse ex-bokser Ali eet uit vuilnisbakken wanneer hij in Antibes arriveert om zijn geluk te beproeven. Hun wegen kruisen als Ali uitsmijter is bij een discotheek. Wanneer ze zich achter de vitrages terugtrekt, rijdt Ali haar kordaat het zonlicht in. Medelijden is niet aan hem besteed, wel biedt hij Stéphanie onsentimentele seks aan (‘wil je neuken?’) als ze twijfelt of alles nog werkt beneden. De goede dokter is zelfs bereid die vriendendienst te herhalen. Eenmaal genezen is het Stéphanies beurt de onbeholpen bullebak uit zijn schulp te lokken.

Historias que so existem quando lembradas

Er gebeurt weinig, in het fictieve spookstadje Jotuomba in de Braziliaanse Paraíba-vallei. Maar alles verandert als Rita arriveert. Een meisje uit een andere realiteit, vastbesloten in Jotuomba te blijven en de bewoners te fotograferen. Maar er iets vreemds met de dood aan de hand. Niemand sterft in Jotuomba. Het lijkt alsof de ingeslapen gemeenschap wacht tot Rita de natuurlijke orde zowel komt verstoren als herstellen. Pas als zij bij hun gemeenschappelijke maaltijden aanschuift, komen de raderen van de tijd weer op gang. Alsof ze op haar hebben zitten wachten.