Examens havo en VWO dit jaar beter gemaakt - vandaag uitslag

Vandaag horen leerlingen van de HAVO en het VWO of ze zijn geslaagd. Dit jaar zijn de examens beter gemaakt. Foto NRC / Merlin Daleman

De havo- en vwo-examens zijn dit jaar beter gemaakt dan in voorgaande jaren. Daardoor stijgt het landelijke gemiddelde per vak, maakte het College voor Examens vandaag bekend. Leerlingen krijgen vandaag te horen of ze zijn geslaagd.

De verwachting was dat meer leerlingen zouden zakken omdat de eisen strenger zijn dan in voorgaande jaren, omdat het gemiddelde van de centraal examencijfers moet een 5,5 moet zijn. Er zullen waarschijnlijk iets minder leerlingen zijn gezakt dan werd verwacht, meldt het College. Hoeveel leerlingen er precies zijn gezakt kan het college niet zeggen, omdat het kijkt naar de resultaten per vak en niet naar de resultaten per leerling.

Veel klachten digitale examens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tijdens de examenperiode al veel klachten binnen over problemen met digitale examens. Het College voor Eindexamens erkent dat de afname van digitale exmaens ‘helaas niet vlekkeloos’ is verlopen. Tientallen scholen hadden tijdens de afname met een storing te maken. Voor volgend jaar wordt een verbeterde versie van de examensoftware beloofd.

Dit jaar waren er nauwelijks problemen met druk- en distributieproblemen. Vorig jaar kampten verschillende scholen met verkeerd samengestelde examenpakketten.

Vandaag horen de havo- en VWO-leerlingen of ze zijn geslaagd; VMBO-leerlingen hebben het gisteren al gehoord. Er deden afgelopen jaar 206.870 leerlingen eindexamen.

    • Mirjam Remie