Duitse politie zet grootste actie op touw tegen radicale salafisten

In zeven deelstaten is de Duitse politie vanmorgen begonnen met een grootschalige actie tegen radicale salafisten. De politie heeft invallen gedaan in zeventig woningen en clubhuizen.

Er zouden zo’n duizend politiemedewerkers en ambtenaren hebben meegewerkt aan de actie, meldt Der Speigel.

De politie was onder meer op zoek naar bewijsmateriaal voor het lidmaatschap van verboden verenigingen. Salafisten zijn de snelst groeiende radicale moslimgroepering in Duitsland. Ze zouden islamisten met propaganda aanzetten tot geweld en banden onderhouden met terroristische netwerken. Geschat wordt dat er momenteel vierduizend salafisten in Duisland zijn.

Millatu Ibrahim verboden

Tegelijkertijd met de operatie werd vandaag bekendgemaakt dat de Duitse autoriteiten het salafistische netwerk Millatu Ibrahim hebben verboden. Het netwerk richt zich volgens minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich onder meer tegen de grondwettelijke orde. Er loopt nog een juridisch onderzoek naar twee andere salafistische bewegingen in Duitsland.

    • Mirjam Remie