Diversen

Werelderfgoedweekend

Wat maakt de negen door UNESCO erkende Nederlandse werelderfgoederen zo bijzonder? Op 16 en 17 juni bieden deze negen werelderfgoederen een speciaal samengesteld programma dat op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders vertelt. Ook tonen de erfgoederen hun relatie met andere werelderfgoederen over de hele wereld. Dit jaar staat het weekend in het teken van internationale samenwerking. Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 in het fort van Aalsmeer is bijvoorbeeld gratis toegankelijk voor publiek. In de Beemster wordt een informatiemarkt georganiseerd met onder andere aandacht voor de Werelderfgoedsteden in de regio Noordwest-Europa en diverse Tsjechische Werelderfgoederen.

16 en 17 juni, www.werelderfgoed.nl

Kwaliteitsjournalistiek

De Balie organiseert UitgePERSt,

een debat over het heden en de toekomst van de kwaliteitsjournalistiek. Samen met media-experts, ondernemers en journalisten gaat het publiek in discussie over papier en nieuwe technologieën, de mogelijkheden van gepersonaliseerd digitaal nieuwsaanbod en de waarde en kwaliteit van gedrukte ten opzichte van online journalistiek. Met onder anderen Ben Rogmans (directeur-uitgever Dagblad De Pers), Bert Brussen (hoofdredacteur DeJaap.nl) en Laurens Verhagen (voormalig hoofdredacteur Nu.nl)

19 juni, 20.00 uur. www.debalie.nl

Open grachtentuinen

Ontdek de meest verrassende plekken langs de grachtengordel in Amsterdam tijdens de Open Tuinen Dagen. Op 15, 16 en 17 juni zullen zo’n dertig grachtentuinen opengesteld worden voor het publiek. Dit jaar is het thema ‘Koetshuizen en tuinhuizen’.

15, 16 en 17 juni, Amsterdam. www.opentuinendagen.nl

Bestaat ware liefde?

Hoe werkt liefde? Wat gebeurt er in je hoofd wanneer je iemand leuk vindt, vlinders in je buik voelt, de liefde bedrijft, je aan iemand hecht, jaloers wordt? Wetenschappelijk onderzoek werpt steeds meer licht op dergelijke vragen. Hersenonderzoekers, psychologen, ethologen en antropologen besteden veel tijd aan het onderzoek naar de ‘klik’, de kus en alle andere facetten van de liefde. Wetenschapsjournalist Mark Mieras schreef er een boek over en baseerde zich op recent onderzoek. De belangrijkste conclusie? De ware liefde bestaat echt. Naast deze lezing staat van 15 juni t/m 19 augustus ook de ZomerExpo in het Gemeentemuseum Den Haag in het teken van liefde.

17 juni, 14.00-15.00 uur, Auditorium Gemeentemuseum Den Haag. www.gemeentemuseum.nl

Turkse pioniers

Een klein festival georganiseerd door het Amsterdam Museum in samenwerking met Nieuw Dakota en de NDSM-werf verbindt van 16 juni tot en met 15 juli Amsterdam met Turkije. Turkse immigranten die zich in de jaren 60 vestigden in Amsterdam staan hierin centraal. Hun verhalen worden tijdens dit festival vertolkt in film, foto’s, theater, muziek en vele andere activiteiten.

6 juni t/m 15 juli, Amsterdam Museum.