De Oranje kroegentocht: alle Duitsers zijn hoooo-moooo

In Dinxperlo organiseerde Yvonne Jansen van café Flip gisteren een feest op het lokale plein voor Nederlandse én Duitse voetbalfans. In Kerkrade zorgde een heleboel politie en een ‘Mannschaft’ aan Duitse ME ervoor dat het rustig bleef rondom grenscafé Black Onyx. Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing.

Nederlandse en Duitse supporters kijken gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd op een plein in Dinxperlo. Foto Hollandse Hoogte / Ton van Vliet Nederlandse en Duitse supporters kijken gezamenlijk naar de voetbalwedstrijd op een plein in Dinxperlo. Foto Hollandse Hoogte / Ton van Vliet

In Dinxperlo organiseerde Yvonne Jansen van café Flip gisteren een feest op het lokale plein voor Nederlandse én Duitse voetbalfans. In Kerkrade zorgde een heleboel politie en een “mannschaft” aan Duitse ME ervoor dat het rustig bleef rondom grenscafé Black Onyx. Nrc.nl duikt rondom de wedstrijden van Oranje de horeca in voor een voor- en nabeschouwing.

Vooraf wilde Yvonne van café Flip dat het hele plein in Dinxperlo met witte doekjes zou gaan zwaaien om te laten zien dat “Dinxperlo tegen racisme is”. Wegens tijdgebrek kocht Yvonne maar tweeduizend witte servetten bij de groothandel in plaats van doekjes. Wegens nog meer tijdgebrek vergat ze die gisteren uit te delen.

“Ja, dat is helemaal mislukt. Maar die servetten kan ik nu mooi gebruiken voor de tosti’s en de bitterballen. Je moet alles positief bekijken hè.”

Yvonne is namelijk een positief mens. Daarom zegt ze dat de finale op 1 juli tussen Nederland en Duitsland zal gaan, terwijl ze er niet echt in gelooft. Daarom organiseerde ze ook een voetbalfeest voor zowel Duitsers als Nederlanders. En dat was gisteren een succes, aldus Yvonne. Hoewel er meer oranje dan zwart-geel-wit aanwezig was en het na het eerste doelpunt steeds stiller werd.

“Natuurlijk waren alle Nederlanders teleurgesteld over de uitslag, maar we hebben Dinxperlo ook in positieve zin op de kaart gezet. Hier heerst gemoedelijkheid. Na afloop werden de aanwezige Duitsers netjes gefeliciteerd. We hebben aan Nederland laten zien hoe het ook kan. Alle Duitsers zijn homo? Nee, dat werd bij ons niet gezongen. En dat andere lied, over dat je moet springen als je homofiel bent. Ook dat niet. Er is geen ongetogen woord gevallen.”

‘Alle Duitsers zijn hoooo-moooo’

Het refrein van het lied Alle Duitsers zijn homo, gebaseerd op Seven Nation Army van The White Stripes, hoorde je dan niet op het plein in Dinxperlo, maar ongetwijfeld wel in vele andere kroegen, discotheken en op pleinen. Van een echte EK-hit is geen sprake, maar het deuntje is wel populair. Op Youtube staan tientallen remixen en het is onduidelijk van wie het origineel is. Veronica-dj Rick van Velthuijzen heeft in ieder geval speciaal voor dit EK ook een versie opgenomen.

Het nummer werd dan wel niet gezongen op het plein in Dinxperlo maar de aanwezige jeugd twitterde het wel:

Twitter avatar Kayleeberentsen Kaylee Gadver als ik thuis kom móet ik ook nog duits leren #alleduitserszijnhomos

Yvonne:

"Ja, de jeugd van tegenwoordig is zo negatief hè. Dat scheldwoord dat ze ook de hele tijd gebruiken, moffen, dat slaat nergens op. Maar na afloop kwamen er ook wel weer veel jongeren me bedanken voor het mooie feest. Ik blijf dus positief."

Een groot feest op het plein organiseert Yvonne voor de volgende wedstrijd in ieder geval niet. Het Nederlands elftal moet volgens haar eerst maar eens gaan presteren.

Rustig in Nieuwstraat/Neuestraat door politiemacht

Het nummer werd in de rust van Nederland tegen Duitsland ook gezongen in cafe Black Onyx in de Nieuwstraat in Kerkrade. Over de lengte-as van die straat loopt de Nederlandse-Duitse grens en omdat het in het verleden wel eens misging gold daar gisteren een noordverordening. De politie zette de straat af voor gemotoriseerd verkeer.

In de voorbeschouwing liet de uitbater van Black Onyx al weten dat er desondanks wel wat provocerende acties te verwachten waren. Vandaag is hij helaas niet meer te bereiken, maar volgens Henri Haenen, gisteren aanwezig voor persbureau ANP, was de sfeer op een gegeven moment alles behalve gezellig. Haenen:

"We stonden binnen de wedstrijd te bekijken, maar de sfeer sloeg om toen het 1-0 werd. Mensen werden bozer en keken agressiever en je voelde aan alles dat we niet meer welkom waren. Toen zijn we naar buiten gegaan."

Toen de gasten na de wedstrijd ook naar buiten kwamen werd, ondanks de pijnlijke nederlaag, de bekende EK-hit ingezet, werd er volgens Haenen een fotograaf bedreigd en gingen mensen op zoek naar iets om hun agressie op los te laten.

Twitter avatar henrihaenen Henri Haenen @Compieter Weinig foto's van hooligans kunnen maken. Fotografen werden bedreigd. Fotograaf Limburger bijv. Ook agressie tegen cameraman. #EK

Volgens Haenen zorgde de massaal uitgerukte Nederlandse politie en die Mannschaft van de Duitse ME dat het vrij rustig bleef Nieuwstraat/Neuestraat. Een woordvoerder van de gemeente Kerkrade bevestigt dat.

"Er is zich niets voorgevallen. Ik weet alleen dat er enkele Nederlanders wat lawaai hebben gemaakt. Of ze Alle Duitsers zijn homo zongen? Geen idee."

Met tranen, niet met gebalde vuisten

Dan in deze nabeschouwing nog heel even terug naar Café Walzicht/Balzicht in Woerden. Op Twitter gingen wat geruchten dat boze fans daar gisteren met elkaar op de vuist waren gegaan.

Twitter avatar stradegy olivier schwaanhuyse Van walzicht via Balzicht naar knokzicht... Vechtpartij bij leukste oranjecafe van nl... Triest...

Dit terwijl eigenaar Eric de Kock toch overtuigd was dat het in zijn kroeg, verkozen tot beste oranjecafé van Nederland, hoe dan ook gezellig zou blijven dit EK. Hij weet dat ook van niks.

"Vechtpartij? Dat heb ik niet gezien hoor. Wel tranen, zelfs bij een jongen die na het verlies alleen maar verbijsterd voor zich uit kon staren. Maar uiteindelijk hebben we de nederlaag verwerkt zoals je het hoort te verwerken. Er waren tranen, er was teleurstelling maar toch ook de stiekeme hoop dat het goedkomt. Als de Duitsers straks doen waar ze goed in zijn, namelijk winnen, en wij doen dat eindelijk ook dan gaan we gewoon door."

En die vechtpartij? Die bleek enkele straten verderop te zijn, zo meldt de wijkagent.

Twitter avatar PolitieHarmelen Sander van Velthoven Vechtpartij op de kon, Beatrixstraat Woerden. Partijen gescheiden. Verbaal voor straatvechten wordt opgemaakt.

Zondag in de voorbeschouwing:

  • hebben de kroegen er eigenlijk nog wel zin in, na twee verloren wedstrijden?

Eerder in deze serie:

    • Lex Boon