De kranten: Oranje elftal zonder chemie dat al maanden op dood spoor zit

Zij weten het, en wisten het waarschijnlijk al een tijdje. Het Oranje van het WK 2010 is niet meer. Foto AFP / Patrik Stollarz

Vernietigend, gemeen of wanhopig? Nee, de kranten zijn vanochtend niet giftig in hun schrijven. Er heerst gelatenheid over Oranje. Kalmpjes wordt geconstateerd wat misschien elke Oranjefan stiekem al voelde, of vreesde te voelen.

‘Dit team zit op een dood spoor’

Een duidelijker signaal dat bondscoach Bert van Marwijk de afgelopen maanden op een dood spoor was terechtgekomen kon het Nederlands elftal niet krijgen, schrijft NRC.

“In de klamme avondhitte van Charkov dreigde lange tijd een afstraffing tegen de messcherpe Duitsers. Die lieten zien hoe modern voetbal met een dodelijke effectiviteit tegenwoordig wordt gespeeld. (…) De vraag is of de ontsnappingsmogelijkheid veel troost biedt aan de lamgeslagen formatie van Van Marwijk, die zes van zijn laatste tien wedstrijden verloor. Misschien was de grootste winst wel dat Nederland na rust in een voor Van Marwijk revolutionaire opstelling, zonder Mark van Bommel en met Klaas-Jan Huntelaar als diepste spits, beter uit de verf kwam dan het ode vertrouwde ‘Zuid-Afrika’-team waaraan de bondscoach veel te lang had vastgehouden.”

‘Geen aanval, geen verdediging’

Duitsland was een verbeterde uitgave van wat het Nederlands elftal eens was, schrijft de Volkskrant. “In de braadpan van Charkov viel Oranje uit elkaar als te lang sudderend draadjesvlees.”

“Geen chemie, geen spits, geen verdediging, geen middenveld, in te lange fases van de wedstrijd. Een elftal ging ten onder aan stress, aan impotentie van de aanval. Aan wat eigenlijk niet? (…) Van Marwijk gokte en verloor. Tijdens het WK kon hij zijn voorliefde voor de voetballer Van Persie in de spits, ten koste van goalgetter Huntelaar, blijven belijden, omdat de ploeg tot de finale toch alles won. (…) Duidelijk bleek trouwens hoeveel problemen Huntelaar heeft in zo’n duel. Hij kwam nauwelijks in het spel voor.”

Pijn bij zo ongeveer de enige Oranjespeler die zijn niveau benaderde dit toernooi. Foto Reuters / Alessandro BianchiPijn bij zo ongeveer de enige Oranjespeler die zijn niveau benaderde dit toernooi. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

‘Oh, oh, Oranje’

Een leeuw in z’n hemd, zo typeert De Telegraaf het Oranje van dit EK.

“De tienduizend Oranje-fans (in het Metalist-stadion in Charkov, red.) zagen dat voor de rust zo ongeveer alles misging bij hun elftal. Nederland stelde bijzonder weinig tegenover de twee mokerslagen van de ploeg van Löw. (…)Daar waar Van Marwijk er normaal gesproken voor kiest tussen de 60e en 70e minuut zijn eerste wissel toe te passen, greep de bondscoach nu direct na de rust in. (…) Oranje kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker, waardoor het een vervolg in de kwartfinales van het EK zeer waarschijnlijk kan vergeten.”

‘Blamage!”

Het AD schreeuwt het uit. De krant richt in een stuk van de persdiensten de pijlen vooral op de centrale verdedigers en middenvelders.
“Oranje stapelde vooral in de eerste helft fout op fout tegen de Duitsers. John Heitinga, tijdens het verloren duel met Denen ook al schuldig aan de enige treffer, liet na 24 minuten Mario Gomez wegdraaien. Bondscoach Bert van Marwijk ontstak in woede toen diezelfde Heitinga na 37 minuten Holger Badstuber alle ruimte gaf om te koppen.

‘Gomez stort Nederland in diepe crisis’

Het Deense Berlingske zag een positief gestart Oranje dat de tegenstander vanaf het eerste fluitsignaal wilde domineren. “Die koers voortzetten is echter zo verdomd moeilijk tegen een Duitse ploeg die zoveel kwaliteit uitstraalt.”

“Van Marwijk had geen trek in een direct ontslag en wisselde resoluut in de rust. Met van der Vaart en Huntelaar kreeg Van Persie meer ruimte en scoorde een fraaie goal (…) Oranje vaart niet wel met de 24e minuut: Krohn-Dehli scoorde voor Denemarken en nu was het Gomez die exact in die minuut de Nederlandse defensie kraakte. Zondag is de taak voor Denemarken duidelijk: stop Mario Gomez.”

Mario Gomez, drie goals in twee wedstrijden op dit EK, kan niet meer stuk voor de Duitsers. Foto Reuters / Thomas BohlenMario Gomez, drie goals in twee wedstrijden op dit EK, kan niet meer stuk voor de Duitsers. Foto Reuters / Thomas Bohlen

‘Geil, geilger, Gomez!’

Het Duitse Bild kan natuurlijk de lol niet op vanochtend. Het boulevardblad roept het uit: deze overwinning tegen onze favoriete rivaal smaakt echt goed. De deftigere Süddeutsche Zeitung:

“Holland gaf geen antwoord. Het toonde opnieuw de kwetsbaarheid van het Oranje-systeem. Het meest geduchte aanvallende kwartet, maar deze formidabele aanval kreeg weinig steun bij gebrek aan creatieve middenvelders. Van Marwijk greep in de rust verrassend in en die agressieve instelling sorteerde effect. Maar wie verwachtte dat de Nederlanders dit na de 2-1 zouden voortzetten kwam bedrogen uit.”

De Frankfurter Allgemeine zag ook goede kanten aan het Nederlandse spel. Na een goede eerste helft bracht Oranje de Duitsers toch nog in de problemen.

“Duitsland begon briljant en de tijdloze klassieker tegen de aartsrivaal uit Nederland werd met 2-1 gewonnen. Toch is de ploeg van Löw nog niet zeker van de kwartfinale. Duitsland was voor een groot deel van de wedstrijd agressiever, fysiek sterker en beter in de combinaties. Toch kwam het nog in de problemen na de goal Van van Persie, maar verder kwamen de Nederlanders niet meer.”

    • Jules Seegers