De Jager: risico van nietsdoen is groter

De Europese steunactie aan de Spaanse banken kent grote, substantiële risico’s. „Maar het risico van nietsdoen is veel groter”.

Dat zei demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) gisteren in een Kamerdebat over de problemen rond de euro. Afgelopen weekeinde startte een reddingsactie voor de Spaanse banken waarvoor 40 tot 100 miljard euro wordt ingezet.

Nederlandse banken hebben volgens De Jager voor 50 miljard euro aan belangen in Spanje. Als de Spaanse financiële sector omvalt, zou dat de hele eurozone raken en de schade voor Nederland en Nederlandse banken enorm zijn. Volgens de bewindsman heeft de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 de Nederlandse schatkist „misschien wel 200 miljard euro” gekost. Volgens hem zou het „penny wise, pound foolish” zijn om je nu tegen de Spaanse steun te keren, zoals onder meer de PVV en SP doen.

De Jager werd gisteren geconfronteerd met de bewering van premier Rutte afgelopen zondag, dat Nederland zijn geld met „95 tot 100 procent” zekerheid terug zal krijgen. „U heeft het over grote risico’s”, zei Carola Schouten (ChristenUnie), „en bij de percentages die de premier noemt lijken er nauwelijks risico’s te bestaan”.

De Jager zei volledig achter de woorden van Rutte te staan. „Hij geeft ook aan dat er risico’s bestaan”. Maar volgens de bewindsman wijst de geschiedenis uit dat een land „uiteindelijk” bijna altijd terugbetaalt.

Om de rust in Europa terug te brengen, pleitte onder meer Plasterk (PvdA) voor een zogeheten bankenunie, waarin Europees toezicht op banken komt. Volgens De Jager is dit „geen oplossing voor de problemen van nu”.

De Jager noemde de bankenunie „een project op de lange termijn”. Komende week praat hij met zijn Europese collega’s over de problemen.