'Coup in Ivoorkust verijdeld'

De regering van Ivoorkust heeft een staatsgreep door aanhangers van oud-president Laurent Gbagbo verijdeld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Hamed Bakayoko gezegd in een uur durend interview op de televisie.

De minister verklaarde dat Ivoriaanse veiligheidsdiensten verschillende verdachten hebben opgepakt en documenten in beslag hebben genomen, waarin het plan wordt geschetst om president Alassane Ouattara omver te werpen en een militaire overgangsregering te installeren.

Bakayoko speelde ook een video-opname af, die de coupplegers volgens hem wilden uitzenden nadat ze het hoofdkantoor van de nationale televisie in handen hadden gekregen. De slechte kwaliteit beelden tonen verschillende legerofficieren die voor een Ivoriaanse vlag zitten terwijl een van hen een verklaring voorleest dat de regering is overgenomen door een militaire raad.

De officier die op de videobeelden de verklaring voorlees is kolonel Kate Gnotua, een hoge officier uit de presidentiële garde van Gbagbo. Hij werd een paar maanden geleden opgepakt toen hij Ivoorkust probeerde binnen te komen.

Het nieuws volgt op de arrestatie in Togo vorige week van Moise Lida Kouassi, een belangrijke bondgenoot van oud-president Gbagbo. Kouassi, een voormalige minister van Defensie, is uitgeleverd aan Ivoorkust en tijdens een verhoor zou hij hebben toegegeven dat hij informatie had over de coup. Een deel van zijn bekentenis werd op televisie getoond.

Volgens minister Bakayoko hadden de coupplegers banden met Liberiaanse huurlingen en Ivoriaanse milities die ervan worden beschuldigd vorige week zeven VN-vredesmilitairen hebben vermoord.

Ivoorkust herstelt van een korte burgeroorlog, die vorig jaar uitbrak na omstreden presidentsverkiezingen. Alassane Ouattara won, maar Gbagbo weigerde op te stappen en werd uiteindelijk gearresteerd door Franse en VN-militairen. Gbagbo zit nu in Nederland in de cel in afwachting van zijn proces voor het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden. Veel hoge militairen en politieke bondgenoten zijn in ballingschap gegaan in buurlanden Ghana, Benin en Togo. (Reuters, BBC)