Britse Hooggerechtshof wil zaak Assange niet heropenen

Caption: (FILES) In a file picture taken on February 2, 2012 Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London. Britain's Supreme Court said on June 14, 2012 it has rejected an application by Assange to reopen his appeal against extradition to Sweden. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Caption: (FILES) In a file picture taken on February 2, 2012 Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London. Britain's Supreme Court said on June 14, 2012 it has rejected an application by Assange to reopen his appeal against extradition to Sweden. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA WikiLeaks-oprichter Julian Assange op archiefbeeld, 2 februari 2012. Foto AFP / Miguel Medina

Het Britse Hooggerechtshof weigert de aanvraag van Julian Assange om zijn zaak te heropenen. Volgens de uitspraak van de rechters kan de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter over twee weken plaatsvinden.

Dat meldt persbureau AP. In november oordeelden twee Britse rechters dat de WikiLeaks-oprichter voor verhoor in een verkrachtingszaak moest worden uitgeleverd. Zweden wacht al bijna twee jaar op Assange omdat hij hoofdrolspeler is in een verkrachtingszaak. Twee weken geleden wees het Hooggerechtshof ook al het hoger beroep van de oprichter van WikiLeaks af (pdf uitspraak), maar zijn advocaten beargumenteerden dat de rechters zich baseerden op punten die niet besproken waren in de zaak. Daarop werd dit nieuwe beroep ingediend.

Assange vreest uitlevering VS

Medio 2010 werd Assange door twee Zweedse vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. De WikiLeaks-voorman ontkende niet in Zweden te zijn geweest noch de seks met de vrouwen, maar stelde wel dat dit in beide gevallen met wederzijdse instemming was gebeurd. De Zweedse aanklager wil dat Assange die verklaring in Stockholm komt afgeven, maar de WikiLeaks-oprichter is bang dat hij daar geen eerlijk proces zal krijgen.

Assange vreest echter ook dat de ondervraging in Zweden de opmaat is voor een uitlevering aan de Verenigde Staten. WikiLeaks bracht de Amerikaanse overheid in 2010 in grote verlegenheid door allerlei geheime documenten vrij te geven. Zweden beweert echter dat het Assange louter wil horen in de verkrachtingszaak.