Beeldende kunst

Impressionisme

De Hermitage Amsterdam toont met Impressionisme: sensatie & inspiratie de wereldberoemde impressionisten uit de omvangrijke collectie van de Hermitage St.-Petersburg in hun context. Topstukken van baanbrekers als Monet, Pissarro, Renoir en Sisley zijn te zien samen met werk van andere invloedrijke Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Delacroix en Gérôme.

16 juni t/m 13 jan 2013. www.hermitage.nl

Guerrilla-expositie

De ‘guerrilla-expositie’ ART RAW van Sophie Walraven en Carolien Wissing zwijgt over crisis, subsidie, en onmogelijkheid. De enorme Kromhouthal op het voormalig Stork-terrein is op 16 en 17 juni gereserveerd voor de schoonheid die normaal gesproken aan de muren van musea hangt. De twee Amsterdamse kunstenaars zijn het namelijk niet eens met ‘normaalgesproken’: „Kunst is voor iedereen en hoort overal.” Walraven en Wissing laten zien dat er altijd meer mogelijk is dan het volgen van de uitgezette paden. Of het nu om een beschilderde motorkap gaat of om een geschilderde betonnen tunnel: schoonheid tref je op meer plekken aan dan op de daarvoor ogenschijnlijk gereserveerde plaatsen. De Expositie is een kunstwerk op zich. Naast de ruim 70 werken is er livemuziek en is er een ‘kunstpaskamer’, zodat te zien is hoe een kunstwerk staat boven de bank.

16 juni en 17 juni, 12.00 - 19.00 uur, Kromhouthal, Amsterdam. www.sophiewalraven.nl

Naar Zee

Nederland en de zee zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Ook in de Nederlandse kunst komt de zee vaak voor. Storm op zee, zeeoorlogen, kusttaferelen: al sinds de 17de eeuw werken kunstenaars met deze thema’s. Deze zomer is in De Hallen Haarlem een grote tentoonstelling te zien over de zee in de Nederlandse kunst vanaf 1850. Aan bod komen kunstenaars als Hendrik Mesdag, Isaac Israëls en Bernard Blommers, vroege modernisten als Jan Sluijters en Jan Toorop, en modernere kunstenaars als Edgar Fernhout, Co Westerik, Jan Dibbets en Rineke Dijkstra.

15 juni t/m 2 sept, De Hallen Haarlem. www.dehallen.nl

William Eggleston

De Amerikaanse fotograaf William Eggleston (1939) staat bekend als een van de pioniers van de artistieke kleurenfotografie. Dat Eggleston ook in zwart-wit heeft gefotografeerd is minder bekend. Het Nederlands Fotomuseum belicht in Before Color het vroegste werk van deze beroemde fotograaf, dat pas onlangs is ontdekt.

16 juni t/m 26 aug, fotomuseum Rotterdam. www.nederlandsfotomuseum.nl