Amnesty over Syrië: georganiseerde en systematische schending mensenrechten

Een man toont zijn gehavende lichaam in Rastan, ten noorden van rebellenbolwerk Homs, en claimt te zijn gemarteld door regeringstroepen. Foto AFP

Syrië pleegt momenteel misdaden tegen de menselijkheid met vergeldingsacties tegen verdachten van steun aan de opstandelingen. Dat stelt Amnesty International in een rapport dat gisteravond werd gepubliceerd.

De mensenrechtenorganisatie eist ingrijpen van de internationale gemeenschap nadat het bewijzen verzamelde dat het Syrische volk, waaronder ook kinderen, uit hun woningen worden gesleurd en worden gedood door soldaten. In sommige gevallen worden de lijken door hen verbrand, zo meldt AFP.

“Dit alarmerende nieuwe bewijs van een georganiseerde en systematische schending van de rechten en misstanden onderstreept de dringende behoefte aan gedecideerd internationaal ingrijpen.”

Donatella Rovera, Amnesty’s expert voor crisissituaties, presenteerde het zeventig pagina’s tellende rapport met de titel Dodelijke Vergelding. Ze bevroeg Syriërs in 23 steden en dorpen en concludeert dat de Syrische regeringstroepen en milities schuldig zijn aan “grove schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht door het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”.

Amnesty wil dat Internationaal Strafhof wordt ingeschakeld

In het rapport staat beschreven hoe soldaten en Shabiha-milities huizen en eigendommen in brand zetten. Ook zouden ze willekeurig het vuur openen in woonwijken waarbij omstanders worden gedood en verwond.

“Overal waar ik kwam, ontmoette ik wanhopige mensen die aan mij vroegen waarom de hele wereld langs de zijlijn toekijkt en niets doet.”

Rovera beschuldigt het regime van president Bashar al-Assad er ook van systematisch gevangenen te martelen, ook als die oud of ziek zijn. Amnesty vraagt de Verenigde Naties om de zaak door te spelen naar de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Sinds de opstand in maart 2011 begon zijn volgens de organisatie 14.000 mensen, veelal burgers, om het leven gekomen.