Aanklager ICC eist dertig jaar cel tegen Lubanga

Lubanga is veroordeeld voor de inzet van kindsoldaten in Congo.

Luis Moreno-Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, heeft gisteren tegen de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga dertig jaar gevangenisstraf geëist. Lubanga werd in maart schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog die tussen 1998 en 2003 in Congo woedde. Het is nog niet bekend wanneer de rechters de straf zullen bepalen.

Moreno-Campo zei bij zijn eis van dertig jaar – de maximale gevangenisstraf – dat onder Lubanga kinderen werden getraind om te moorden en te verkrachten. „Ze werden gevechtszones ingestuurd met de opdracht om iedereen te vermoorden, ongeacht of het mannen, vrouwen of kinderen waren.” De aanklager zei ook dat hij bereid was zijn eis te verminderen tot twintig jaar als Lubanga zijn oprechte excuses zou aanbieden aan iedereen die heeft geleden onder zijn misdaden.

In 2006 was Lubanga de eerste vermeende oorlogsmisdadiger die door het Strafhof in Den Haag in hechtenis werd genomen. Het proces tegen de Congolees begon in 2009. De veroordeling van Lubanga is een mijlpaal, maar andere belangrijke verdachten van de oorlog in Congo zijn nog niet berecht. Zoals generaal Bosco Ntaganda, die wordt verdacht van soortgelijke misdaden. Ntaganda is eind maart met een paar honderd strijders gedeserteerd uit het Congolese leger, waarmee hij nu in een hevige strijd is verwikkeld. AP, Reuters