Aanklager bedreigt Russische reporter

Een van de topjournalisten van Rusland, Sergej Sokolov van de Kremlinkritische krant Novaja Gazeta, is naar het buitenland gevlucht na doodsbedreigingen door een van ’s lands hoogste aanklagers. Dat heeft de hoofdredacteur van Novaja Gazeta gisteren bekendgemaakt.

Hoofdredacteur Dmitri Moeratov had eerder die dag in een open brief in zijn krant aanklager Aleksandr Bastrykin ervan beschuldigd Sokolov met de dood te hebben bedreigd. Bastrykin is hoofd van het machtige Onderzoekscomité, dat onder direct bevel staat van president Poetin.

Bastrykins lijfwachten zouden Sokolov onder dwang mee hebben gevoerd „naar een bos”, waar Bastrykin hem zou hebben bedreigd. Hij zou tevens de „foute grap” hebben gemaakt dat hij in het geval van Sokolovs dood die zelf zou onderzoeken.

Reden voor Bastrykins dreigementen zou een kritisch artikel zijn dat Sokolov over hem had geschreven. Sokolov betichtte daarin Bastrykin, en Poetin, van het „dienen” van de maffia. In 2011 vermoordden leden van een criminele bende uit Krasnodar twaalf mensen, onder wie een aantal kinderen. De daders zijn weggekomen met wel heel lage straffen, schreef Sokolov. Destijds berichtten media over de nauwe banden tussen de bende en lokale gezagsdragers.

Moeratov schrijft dat hij de dreigementen „zeer serieus” neemt. Vijf journalisten van zijn krant, onder wie onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja, werden sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam vermoord. Mogelijk in opdracht van het Kremlin, hoewel dat nooit is bewezen.

Bastrykin en Poetin waren klasgenoten op de rechtenfaculteit van Leningrad. Hun banden zijn nog altijd nauw. Bastrykins kantoor is verantwoordelijk voor de huiszoekingen die deze week bij oppositieleiders werden verricht. Poetin is op de hoogte van de zaak, zei zijn woordvoerder, maar hij heeft geen behoefte commentaar te geven. (Reuters)