120.000 euro boete voor Russische bond na rellen

‘Supporters’ van Rusland hadden stewards aangevallen.

Rotterdam. De Russische voetbalbond heeft een boete van 120.000 euro gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond deelde die boete uit omdat Russische fans tijdens hun eerste poulewedstrijd op het EK stewards hadden aangevallen.

Rusland krijgt ook een voorwaardelijke puntenaftrek voor de volgende EK-kwalificatiereeks. Als de fans voor het einde van die kwalificatie opnieuw in de fout gaan, worden zes punten van de Russen afgepakt.

De boete viel bovendien hoger uit omdat de Russische supporters ook vuurwerk hadden afgestoken en ‘ongeoorloofde spandoeken’ bij zich hadden. Voor die laatste twee vergrijpen kan Rusland eventueel weer gestraft worden. Bij het EK-duel van dinsdag tegen Polen (1-1) werd na de 1-0 van Rusland een rotje op het veld gegooid. Ook waren er zeker zes zwart-geel-witte vlaggen te zien zoals die tussen 1858 en 1883 in het Russische rijk getoond werden.

De UEFA doet nog onderzoek naar vermeend racisme van de Russische aanhangers. Tegen Tsjechië zouden ze oerwoudgeluiden richting Theodor Gebre Selassie hebben gescandeerd. Novum, AP