Zelfcastratie en vagina dentata

Bloed in het aquapark in Piranha 3DD

Piranha 3DD. Regie: John Gulager. Met; Danielle Panabaker, Matt Bush, David Koechner, David Hasselhoff. In: 42 bioscopen.

Piranha’s die grommen: hoe doen ze dat toch onder water? Hoe bijten ze een jochie met één hap zijn hoofd af? Dat kan alleen maar in een wereld waar aquaparken naast peuterbadje ook een volwassen bad met striptease en paaldans hebben.

Monsters zijn er in de horrorfilm om onze zonden te bestraffen. Piranha, in 1978 een schaamteloze kopie van haaienfilm Jaws, werd in 2010 aardig overgedaan in een wereld vol bier, borsten en billen. De gedrogeerde studenten op ‘spring break’ rond het Victoriameer waren absurd zondig, en werden bizar streng gestraft door piranha’s die zich aan geen natuurwet stoorden: ze kwamen dan ook uit de prehistorie.

Piranha 3DD volgt net zo’n formule van ironische camp, goedkope shocks en een camera die als een vieze oude man steevast afdwaalt richting kruis, borst en bil. Ditmaal dringen de hongerige vissen door in een aquapark en worden naast natuurwetten ook alle filmwetten genegeerd. Het is alsof elke pees van de plot is geknaagd en slechts het skelet van een horrorfilm resteert, zonder personages, verwikkelingen, dialoog, acteren, humor, logica, fantasie en timing. Zelfs een derderangs exploitatiefilm heeft enkele van die elementen nodig, anders rest slechts een serie walgelijke shockmomenten: zelfcastratie, piranha die zich een anus binnenvreet, maagd met vagina dentata.

Kon deel één bogen op vrolijk schmierende ex-sterren als Elisabeth Shue en Richard Dreyfuss (in een knipoog naar Jaws), ditmaal telt de titelrol louter naaktmodellen en verlopen randfiguren als Baywatch-ster David Hasselhoff. Zijn zelfspot is geen camp, maar gewoon zielig.

    • Coen van Zwol