Wilders wil Staten-Generaal bijeen om ESM - ‘behoorlijk inventief’

Wilders met zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal bij het kort geding over het ESM tegen de Staat. De twee kregen geen gelijk. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman
Wilders met zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal bij het kort geding over het ESM tegen de Staat. De twee kregen geen gelijk. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman Wilders met zijn advocaat Bram Moszkowicz in de rechtszaal bij het kort geding tegen de Staat. De twee kregen geen gelijk. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

Geert Wilders wil tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en de Tweede Kamer proberen de ratificatie van het verdrag voor het permanente noodfonds voor de euro ESM uit te stellen tot na de verkiezingen.

Wilders heeft senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) schriftelijk verzocht een vergadering van de Staten-Generaal uit te schrijven. De Graaf is de voorzitter van de zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal gesproken alleen tijdens Prinsjesdag bijeenkomt wanneer de koningin de Troonrede voorleest.
Volgens Wilders kan De Graaf de beide Kamers ook bijeenroepen als elf leden dit schriftelijk verzoeken. De brief is dan ook ondertekend door elf PVV’ers uit de Eerste en Tweede Kamer. De PVV-leider denkt ook dat het mogelijk is om te debatteren over een onderwerp als het ESM.

‘Behoorlijk inventief’

Sinds 1850 zijn de Staten-Generaal, buiten Prinsjesdag om, zestien keer bij elkaar gekomen voor een vergadering. Daarbij ging het iedere keer ging over een zaak die het Koninklijk Huis betrof. Of het verzoek van Wilders kans van slagen heeft is volgens politiek redacteur Freek Staps niet in te schatten, maar het is wel behoorlijk inventief. Staps:

“Wilders wil dat de behandeling van het ESM over de verkiezingen wordt getild. En daarvoor heeft hij al twee opmerkelijke manier geprobeerd: het kort geding tegen de Staat en het continu aanvragen van hoofdelijke stemmingen. Beide manieren hebben niet gewerkt en dit is opnieuw een behoorlijk inventieve poging. Of dit kans van slagen heeft is niet in te schatten. Dat is aan voorzitter Fred de Graaf. Wel is de vraag of zo’n vergadering, behalve een mogelijke vertraging, iets zal veranderen. De PVV staat aardig alleen in hun standpunt.”

De Tweede Kamer ratificeerde het verdrag met ruime meerderheid. De Eerste Kamer buigt zich eind deze maand over het ESM, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens Wilders gaat het om een ‘blanco cheque’.

Lees hier de brief van Wilders aan senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD)

    • Lex Boon