Veel nieuwkomers op kandidatenlijst van CDA

Op de gisteren bekendgemaakte lijst komen 48 van de 56 kandidaten van buiten het Binnenhof.

Kennis, ervaring en herkenbaarheid – niet onbelangrijk voor een CDA-Kamerlid. Maar minstens zo belangrijk zijn „persoonlijkheid” en „communicatieve vaardigheden”, zo nam de partij zich voor na de Kamerverkiezingen van twee jaar geleden. Waar de partij vooral naar op zoek moest? „Maatschappelijke smaakmakers.”

Die lijken gevonden, bleek gisteren. Het CDA maakte de lijst van kandidaat-Kamerleden bekend en vooral de nieuwkomers vallen op: 48 van de 56 mensen op de lijst komen van buiten het Binnenhof.

De nieuwkomers zijn jong. Ze hebben niet altijd evenveel ervaring in de landelijke politiek. En één komt zelfs van een andere partij: Michel Rog was ooit D66-fractievoorzitter in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes.

De meest zichtbare exponent van die vernieuwingsbeweging is Mona Keijzer, tot enkele maanden terug een zelfs binnen de partij onbekende wethouder uit Purmerend. Ze werd tweede in de CDA-lijsttrekkersverkiezing en die plek krijgt ze nu ook op de lijst.

Een flinke groep Kamerleden is gepasseerd of uit eigen beweging opgestapt. Zoals Ad Koppejan, ooit dissident vanwege zijn initiële gebrek aan steun voor de PVV-constructie. Toen hij ’s avonds door de partijvoorzitter gebeld werd met het aanbod van plaats negentien – de partij staat vrij constant onder de vijftien zetels in de peilingen – bedankte hij. NRC