Vanavond moet het gebeuren - voorbeschouwing op een cruciaal duel

Van Marwijk te midden van zijn selectie tijdens een trainingssessie in de aanloop naar het cruciale duel van vanavond. Foto Reuters / Vasily Fedosenko Van Marwijk te midden van zijn selectie tijdens een trainingssessie in de aanloop naar het cruciale duel van vanavond. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

We kunnen ons vasthouden aan allerlei hoopgevende statistieken, maar uiteindelijk betekenen die erg weinig. Vanavond speelt Oranje de belangrijkste wedstrijd sinds de WK-finale en er moet - uitgerekend tegen de Duitsers - gewonnen worden. De historie tussen de twee, de mogelijke scenario’s en het laatste nieuws over de opstelling.

Ja, er zijn parellellen met ‘88. Ook toen ging Oranje in de aanloop naar het toernooi onderuit in een oefenwedstrijd tegen Bulgarije (ook 1-2, net als dit jaar) en ook toen ging de eerste wedstrijd van het EK met 0-1 verloren (tegen de latere finalist Rusland). Ook toen gaf de bondscoach (Michels) het vertrouwen aan één spits (Bosman) terwijl er een bankzitter (Van Basten) zat te trappelen tot hij de ster van het toernooi kon worden. Kunnen we daar Van Persie en Huntelaar in herkennen?

En wist je al dat Duitsland in de tweede wedstrijd van de groepsfase vaak slecht presteert? Op de laatste zes grote toernooien werd die slechts één keer gewonnen. De andere gingen verloren (drie keer) of eindigden in een gelijkspel (twee keer). Nederland won vijf van die zes ‘tweederondewedstrijden’. Bovendien schijnen we Angela Merkel aan onze kant te hebben.

Goed. Kopen we dus niets voor. Duitsland staat voor de deur en de altijd beladen ontmoeting met de Oosterburen is cruciaal voor de overlevingskansen van Nederland.

De historie

De nationale elftallen van Nederland en (West-)Duitsland speelden in totaal 38 keer tegen elkaar. Veertien keer won Duitsland, veertien keer werd het een remise, tien keer won Nederland. De nederlaag die het meest in het collectieve geheugen gegrift staat, is uiteraard die van 7 juli 1974. In het Olympiastadion in München kwamen we via Cruijff en Neeskens vroeg op voorsprong (“één - nul, we leiden!”), maar na een gelijkmakende strafschop rolde ‘Der Bomber’ Gert Müller de 2-1 binnen voor de Duitsers. “Zijn we er toch ingetuind.”

http://youtu.be/0S44N8nKpFU

De revanche kwam veertien jaar later. Op het EK van 1988 stond het vlak voor tijd nog 1-1, maar toen schoof Jan Wouters de bal richting Van Basten, die al glijdend de bal de verre hoek in kreeg. De Duitsers werden in Hamburg, op hun eigen grond, verslagen. Een ‘nationaal trauma’ werd in één klap verwerkt. “Het Volksparkstadion is van Oranje”, jubelde Evert ten Napel.

Ook op de eindrondes van 1990 (WK, 2-1 voor Duitsland, met het spuugincident), 1992 (EK, 3-1 voor een wonderschoon spelend Nederland) en 2004 (EK, 1-1, door een knappe goal van Van Nistelrooij) stond Nederland - Duitsland op het programma. Maar de laatste ontmoeting was in november vorig jaar, en daar bleek wel hoe sterk de Duitsers zijn en waar onze zwakte ligt. In Hamburg werd de Oranje-defensie zorgvuldig stuk gespeeld en met 3-0 werd de leeuw met de staart tussen de benen weer naar huis gestuurd. Auw.

Wat gebeurt er bij welk scenario?

Voorlopig is alles nog mogelijk, zo zette Goal.com op een rijtje. We kunnen zelfs vanavond verliezen en alsnog de tweede ronde bereiken, maar we kunnen ook winnen en het juist niet halen. Veel is afhankelijk van Denemarken - Portugal, het duel dat voorafgaand aan Nederland - Duitsland wordt gespeeld. Dat zit zo:

Als we verliezen en Denemarken wint of speelt gelijk tegen Portugal (dat duel begint om 18.00 uur) dan is het over, klaar, gebeurd. Maar wint Portugal, dan kan het nog. Want als Oranje vervolgens wint van Portugal en Duitsland van Denemarken, staat Duitsland op negen punten en alle landen daaronder op drie. Het doelsaldo is dan bepalend, dus of die overwinning op de Portugezen dan met ruime cijfers kan, gaarne.

Als we gelijkspelen, zijn we ook afhankelijk van de wedstrijd van 18.00 uur. En wederom kan Portugal dan maar beter winnen, want dan hebben we met winst op Portugal in de laatste ronde nog de kans om over zowel die ploeg als Denemarken heen te springen. Dan moet Duitsland ondertussen dus wel winnen van de Denen.

Als we winnen, hebben we alles nog in eigen hand en is een overwinning op Portugal genoeg. Er is één ‘maar’: Denemarken mag niet van Portugal winnen. Want dan bestaat de kans dat drie landen (Denemarken, Duitsland en Nederland) alle drie op zes punten komen en het land met het slechtste doelsaldo van de drie alsnog naar huis gaat.

Kortom: er moet natuurlijk vanavond gewoon gewonnen worden. Maar Denemarken - Portugal kan het best met een klein verschil worden gewonnen door Portugal, just in case.

De opstelling

Met 17 miljoen bondscoaches woedt de discussie over de beste opstelling al weken, en uiteraard verhevigde dat alleen nog maar meer na het echec tegen Denemarken.

Om te beginnen stelt dit jongetje de mannen nog even aan je voor:

Van Persie of Huntelaar, of allebei? Kan Mathijsen alweer spelen? Wat doen we met de tegen de Denen tegenvallend spelende Van Bommel? De laatste berichten van vandaag wijzen erop dat Van Marwijk wel degelijk wat wijzigingen gaat doorvoeren.

Achterin doet Mathijsen vanaf het begin weer mee, zo lijkt het. Dat zou normaal gesproken betekenen dat doelman Stekelenburg van links naar rechts Jetro Willems, Joris Mathijsen, John Heitinga en Gregory van der Wiel voor zich ziet staan.

Daarvoor staan Nigel de Jong en Mark van Bommel, al blijft er een kleine mogelijkheid dat Van Bommel geslachtofferd wordt. Dan zou Rafael van der Vaart (tegen de Denen nog op de bank beginnend) of Wesley Sneijder (tegen de Denen op het middenveld) naast De Jong kunnen staan.

Het middenveld bestond tegen Denemarken van links naar rechts uit Ibrahim Afellay, Sneijder en Arjen Robben. Maar voor de frivole Afellay is naar verluidt geen plaats tegen de Duitsers, meldt VI. Als hij inderdaad niet speelt, schuift Robben naar links en kan Dirk Kuijt op rechts beginnen. Dan krijgen we dus van links naar rechts: Robben, Sneijder, Kuijt. Robben ontloopt zo zijn Bayern-ploeggenoot Lahm, die nog wel eens naar voren wil hobbelen en dan de hardwerkende Kuijt achter zich aan krijgt.

En daarvoor? Robin van Persie of Klaar-Jan Huntelaar? Het blijft het hete hangijzer, maar het lijkt er vooralsnog op dat Van Persie blijft staan. Rond 20:30 weten we meer.

Tot die tijd: de Nederlanders in Charkov zijn er klaar voor, wij ook.

    • Peter Zantingh