‘Uitgerekend vandaag!’ - is Merkel stiekem fan van Oranje?

Angela Merkel in een onmiskenbaar oranje gekleurde blazer. Foto AP / Markus Schreiber Angela Merkel in een onmiskenbaar oranje gekleurde blazer. Foto AP / Markus Schreiber

Duitsland is in verregaande staat van paniek. De kleurrijke reden voor deze plotselinge ontsteltenis, zo vlak voor de belangrijke wedstrijd tegen Oranje, is de hoogste autoriteit van het land na Joachim Löw en Bastian Schweinsteiger: Angela Merkel. Ze is vandaag gespot in een oranje blazer.

De Duitse bondskanselier is gek op voetbal en heeft er zelfs best verstand van, wat haar kledingkeuze natuurlijk kan verklaren. Maar de Duitse media zien het anders. “Kanselier, hoe kan dit gebeuren?” schrijft Bild, ontgoocheld. “Uitgerekend vandaag!” gilt de Hamburger Morgenpost. Een ‘mode-flop’ noemt News.de het, en de angst slaat toe:

“Heeft ze er totaal niet over nagedacht, of heeft ze stiekem de vingers gekruist voor onze aartsrivalen?”

Merkel bezocht vandaag de vergadering van het kabinet in Berlijn in haar prettig gekleurde blazer. En misschien is haar oranje jasje wel “een teken van internationaal begrip,” probeert Bild nog. Maar de krant wil haar, als Duitsland vanavond wint, wél in zwart-rood-goud zien.

En dat terwijl oranje haar zo goed staat.

Verstoppen achter mannen in pak helpt niet. De Duitsers hebben het gezien: Merkel is gekleed in oranje, en niet zo'n beetje ook. Foto AP / Markus Schreiber

Verstoppen achter mannen in pak helpt niet. De Duitsers hebben het gezien: Merkel is gekleed in oranje, en niet zo'n beetje ook. Foto AP / Markus Schreiber Verstoppen achter mannen in pak helpt niet. De Duitsers hebben het gezien: Merkel is gekleed in oranje, en niet zo'n beetje ook. Foto AP / Markus Schreiber

Ook een groen boekje en een paar lensflares helpen niet. Foto AP / Markus Schreiber

Ook een groen boekje en een paar lensflares helpen niet. Foto AP / Markus SchreiberOok een groen boekje en een paar lensflares helpen niet. Foto AP / Markus Schreiber

"Uitgerekend vandaag!" - de Duitse pers snapt weinig van Merkel's kledingkeuze. Foto AP / Markus Schreiber

"Uitgerekend vandaag!" - de Duitse pers snapt weinig van Merkel's kledingkeuze. Foto AP / Markus Schreiber"Uitgerekend vandaag!" - de Duitse pers snapt weinig van Merkel's kledingkeuze. Foto AP / Markus Schreiber

    • Peter van der Ploeg