Uitgelicht

Film

Le scaphandre et le papillon / The diving bell and the butterfly (Julian Schnabel, 2007, F/VS). Met één oog bekijkt Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) de wereld. Hij kan niet anders meer: de levensgenieter is door een beroerte getroffen en volkomen verlamd, op dat ene oog na. Met wederzijds engelengeduld leert een verpleegster hem een knipoogtaal, waardoor hij uiteindelijk zijn memoires kan schrijven. We zien de herinneringen aan zijn eerste vrouw, aan zijn minnares, maar ook associatieve momenten. Het ontroerendst zijn de herinneringen aan zijn vader (Max von Sydow). Arte, 20.15-22.00u.

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische ‘swashbuckler’. Ook met Catherine Zeta-Jones.RTL7, 20.30-23.15u.

Suburban Girl (Marc Klein, 2007, VS). Alec Baldwin speelt tegenwoordig steeds dezelfde rol en het maakt hem kennelijk niet meer uit of de omgeving die van ironie voorziet of niet. Hij is weer goed op dreef in deze romantische komedie, gebaseerd op de chicklit van Melissa Bank. Sarah Michelle Gellar speelt een meisje dat het wil maken in de wereld van de uitgeverij. Al op het tweede feestje ontmoet ze de machtige Archie Knox (Baldwin). RTL5, 20-30-22.30u.

In einem Jahr mit 13 Monden (Rainer Werner Fassbinder, 1978, BRD). Een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de dezer dagen dertig jaar geleden gestorven regisseur. Met Volker Spengler als de door leven en liefde gefnuikte Erwin Weishaupt die zich, om de liefde van zijn alleen in vrouwen geïnteresseerde collega Anton (Gottfried John) alsnog te winnen, verkleedt als vrouw en zo onvermijdelijk op een catastrofe afstevent.Arte, 22.55-00.55u.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Kreeg twee vervolgen. RTL7, 23.15-01.35u.

Face/Off (John Woo, 1997, VS). Derde Hollywoodfilm van Woo, de Hongkongse meester die zijn hyperbolische actiefilms laat lijken op sentimentele musicals. Thrillerscenario laat John Travolta en Nicolas Cage bizarre dubbelrollen spelen: FBI-agent en huurterrorist wisselen via chirurgisch hoogstandje van gezicht. BBC 1, 23.45-01.55u.

Informatief

Offen und frei. Documentaire over de voorbereidingen op Documenta 13. Natascha Pflaumbaum filmde deelnemende kunstenaars in hun ateliers in New York, Mexico en Londen en Documenta-chef Carolyn Christov-Bakargiev in de maanden voor de opening. Arte, 22.00-22.55u.

Russisch Monopoly. Documentaire van Christiane Büchner over een flat in Sint-Petersburg. Na de val van de Sovjet-Unie werden huurders eigenaar van hun appartement. Maar sommige appartementen werden per kamer verhuurd, met gemeenschappelijke voorzieningen. Bij verkoop van een kamer moeten nu alle andere eigenaren in het appartement toestemming geven. Dat leidt tot allerlei complicaties, machinaties en chantage. Ned.2, 00.15-01.10u.

Amusement

Whitechapel. Eerste aflevering van driedelige Britse detectiveserie over de jacht op een boef die de misdaden van de in de jaren vijftig en zestig beruchte tweeling Reggie en Ronnie Kray imiteert. Ned.2, 20.25u-21.50u.

EK voetbal

Denemarken-Portugal. Verslag van wedstrijd tussen de concurrenten van Nederland in groep B.Ned.1, 17.50-19.55u.

Nederland-Duitsland. Verslag van de wedstrijd in Charkov.Ned.1, 19.55-22.40u.

Radio

Componist van de week: Pergolesi. The Raglan Baroque Players o.l.v. Nicholas Kraemer spelen de Sinfonia in Fa maggiore. Daarna het Orchestra del Teatro alla Scala o.l.v. Riccardo Muti in de derde acte van de Commedia musicale: Lo frate 'nnamorato. Met Bernadette Manca di Nissa (sopraan), Nicoletta Curiel (mezzosopraan) en Bruno De Simone en Alessandro Corbelli (bariton). Radio 4, 19.30-20.00u.

ToneJazz Festival 2012: Michiel Stekelenburg Kwartet. Registratie van concert op 25 mei jl. Voormalig rockgitarist Stekelenburg en Pascal Vermeer (drums), Guus Bakker (bas) en Tom Beek (sax) spelen jazz met rockinvloeden. Radio 6, 23.02-01.00u.