Tv-faam geen garantie voor politiek succes

In een serie over gevallen helden besteedt de rubriek Profiel (HUMAN) volgende week aandacht aan wetenschapper Diederik Stapel en gisteren aan de wegens seksueel misbruik van minderjarige cliënten veroordeelde verslavingstherapeut Keith Bakker.

Nog niet zo lang geleden had de aantoonbaar leugenachtige Bakker eigen televisieshows, bij RTL en NCRV. Ook de EO was dol op Bakker, omdat hij zijn verslaving zei te hebben overwonnen met hulp van zijn geloof. En charismatische draaikonten zijn nu eenmaal zeer in trek bij televisiemakers.

Onder de Kamerleden die al dan niet vrijwillig vertrekken na de komende verkiezingen, zie je ook veel in ongenade gevallen televisiehelden. En ze willen steeds meer, als ze de smaak te pakken hebben van de roem.

Zo vond CDA-dissident Ad Koppejan een 19de positie op de conceptlijst van kandidaten zo onbevredigend dat hij zich terugtrok. Toch was het een promotie, want twee jaar geleden stond hij op de 20ste plaats.

Maar Koppejan en de eveneens door de media op het schild geheven Kathleen Ferrier (ook vrijwillig vertrekkend) waren eigenlijk niet meer serieus te nemen nadat ze door elke denkbare bocht waren gegaan in het loyaal steunen van de gedoogcoalitie met de PVV. Het was onmogelijk nog naar ze te kijken en luisteren zonder aan Koefnoen (AVRO) te denken.

Het bloedbad dat CDA-voorzitter Ruth Peetoom aanricht met haar kandidatenlijst treft meer voormalige medialievelingen. Ook Sabine Uitslag, verkozen met voorkeursstemmen en in een internetpoll aangewezen als de meest sexy parlementariër, hield de eer aan zichzelf. Hoe vaak hebben we haar niet zien zingen in een Overijsselse coverband? Grote politieke ambities lijkt ze nooit te hebben gehad, maar dit roemloze vertrek is toch een beetje ongerijmd.

Het lijken vooral vrouwen die bij deze verkiezingen het veld ruimen: Ineke van Gent (GroenLinks), Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA), Nebahat Albayrak (PvdA), Mirjam Sterk (CDA), die zegt iets te ambiëren in de mediawereld, liefst op de achtergrond.

Maar dat is een beetje gezichtsbedrog, want er zitten ook veel mannen tussen. Posities als burgemeester of omroepvoorzitter liggen ook voor hen niet meer voor het oprapen.

We krijgen er andere lichtgewichten en mediafavorieten voor terug. De Purmerendse wethouder Mona Keijzer (CDA) is nu al aan het warmlopen voor de camera’s. Arjan Erkel (CDA), voorheen van Artsen Zonder Grenzen, was al BN’er door zijn gijzeling in Dagestan.

Maar stel nu eens dat je het kabinetsbeleid van het CDA, van de ministers Leers, Hillen en Verhagen net zo goed vond als zijzelf. Op wie moet je dan stemmen?

    • Hans Beerekamp