Tsjechië wint na spectaculair begin

Al na zes minuten stond Tsjechië met 2-0 voor tegen de Grieken.

Rotterdam. Tsjechië heeft zich goed hersteld van de 4-1 nederlaag tegen Rusland op de openingdag van het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Michal Bilek was gisteren in Wroclaw met 2-1 te sterk voor Griekenland, de Europees kampioen van 2004. Tsjechië maakte het verschil door in een spectaculaire openingsfase twee keer te scoren.

Vooral voor doelman Kostas Chalkias werd de wedstrijd een nachtmerrie. Al na 2 minuten en 14 seconden werd de 38-jarige Griek gepasseerd door Petr Jiracek, die op schitterende wijze werd bediend door Tomas Hübschman. Het was de op drie na snelste goal op een EK. De snelste was van de Rus Dmitri Kirichenko tegen Griekenland (2-1) in 2004: 1 minuut en 7 seconden. Ook Sergei Eleinikov scoorde ooit sneller: na 2 minuten en 7 seconden.

In de zesde minuut van de wedstrijd greep doelman Chalkias zwak in bij een voorzet van Theodor Gebre Selassie, waarna Vaclav Pilar kon scoren. Niet veel later moest de Griekse keeper zich ook nog laten vervangen met een spierblessure.

Griekenland leek pas aan het eind van de eerste helft in zijn spel te komen. Georgios Fotakis kopte raak, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. De aansluitingstreffer kwam er vroeg in de tweede helft alsnog – dankzij een blunder van Petr Cech. De Tsjechische doelman tastte volledig mis bij een voorzet van Georgios Samaras en gaf Theofanis Gekas daarmee een niet te missen kans. Griekenland vocht daarna nog voor de gelijkmaker, maar de vele hoge ballen leverden amper kansen op. Novum