Tienduizenden betogers tegen Poetin in Moskou

De boetes voor ongeoorloofd demonstreren bedragen nu soms bijna een jaarsalaris in Rusland.

Moskou. Tienduizenden mensen hebben gisteren in Moskou geprotesteerd tegen de Russische president Vladimir Poetin, ondanks pogingen van de autoriteiten de afgelopen dagen om betogers te ontmoedigen. Zo’n 12.000 agenten en leden van veiligheidsdiensten waren op de been in het centrum van de Russische hoofdstad. Aan het begin van de middag hadden zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

De betoging is het eerste massale protest tegen Poetin sinds zijn inauguratie op 7 mei. Sinds Poetin vorige maand terugkeerde als Russisch president probeert hij een einde te maken aan de betogingen, die sinds de vervalste parlementsverkiezingen van december met enige regelmaat worden gehouden. Poetin ondertekende ruim een week geleden een omstreden wet die de boetes voor het deelnemen aan ongeoorloofde demonstraties exorbitant verhoogt, soms tot een gemiddeld jaarsalaris in Rusland. De autoriteiten kunnen nu veel sneller ingrijpen bij acties zonder officieel karakter, zoals het dragen van een wit lintje.

De autoriteiten deden maandag huiszoekingen bij belangrijke activisten. Oppositieleiders moesten zich gisteren bij de politie melden voor verhoor, zodat ze niet konden deelnemen aan de protestmars. De leider van het Linkse Front, Sergej Oedaltsov, negeerde het bevel en liep gisteren toch mee met de protestmars. Hij riskeert nu arrestatie. AFP, AP