Spaanse staatsleningen afgewaardeerd

De afwaardering zou deze Spaanse jongeren wat. Ze protesteerden vorige week tegen de slechte economische situatie in hun land. Zo'n één op de twee Spaanse jongeren zit zonder werk.
De afwaardering zou deze Spaanse jongeren wat. Ze protesteerden vorige week tegen de slechte economische situatie in hun land. Zo'n één op de twee Spaanse jongeren zit zonder werk. Foto AFP / Jorge Guerrero

Moody’s heeft de waardering van Spaanse staatsleningen drie streepjes lager ingeschaald. De kredietbeoordelaar houdt nu een Baa3-rating aan, waar voorheen nog een A3-beoordeling op de leningen gold. Dit meldt persbureau Reuters.

Het recente verzoek van Spanje om noodsteun van de eurozone wordt door Moody’s Investor Service als directe oorzaak voor de afwaardering genoemd. En de rating zou nog lager kunnen uitvallen, vanwege de beperkte toegang van Spanje tot de financiële markten en de zwakke economie van het land.

Een eventuele verdere afwaardering zou de komende drie maanden kunnen komen. In een verklaring laat Moody’s weten:

“De aanhoudende zwakte van de Spaanse economie maakt de afnemende financiële kracht van de regering, en de grotere kans op een stop op nieuw kapitaal een grotere zorg dan het zou zijn, dan wanneer er de komende jaren een sterke economische groei te verwachten zou zijn.”

Eerder verlaagde kredietbeoordelaar Fitch al de kredietwaardigheid van achttien Spaanse banken. Om de problemen rond de banken op te lossen maakte de Spaanse regering vorige week afspraken met Europa over financiële steun voor de banken. De noodlijdende Spaanse banken zullen voor maximaal honderd miljard euro door Europa worden geherkapitaliseerd, waarop het IMF zal toezien.

De Spaanse tienjaarsrente steeg gisteren bovendien naar het hoogste niveau sinds de oprichting van de eurozone. De rente piekte gistermiddag op 6,756 procent.