SER verbiedt kritiek

Hij was net de nieuwe columnist van SER Magazine, het huisorgaan van de Sociaal Economische Raad, en nu ligt hij er al weer uit. Financieel geograaf Ewald Engelen is deze week aan de dijk gezet vanwege kritiek op de vakbond.

In het maandblad van de raad waarin vakbonden werkgevers en kroonleden bijeenkomen, verbaasde Engelen zich – ook columnist bij de Groene Amsterdammer – over het stilzwijgen van de vakbond in de discussie over de eurocrisis. „Veel geneuzel over De Nieuwe Vakbeweging (...) maar niets over het failliet van het (...) kapitalisme”, schreef hij in zijn laatste bijdrage met als vraag: waarom bent u nog lid?

De wetenschapper kreeg te horen dat zijn kritiek „te ver gaat voor ons blad”. Het is volgens de eindredacteur „niet aan het SER magazine om scherpe kritiek op de vakbeweging te uiten of te plaatsen. Volgens ons redactiestatuut zijn wij er voor en namens de sociale partners.”

. Engelen zegt in een reactie er niets van te begrijpen. „Scherp mag de kritiek dus niet zijn, omzwachteld wel.” Hij dacht dat SER magazine „juist een platform was voor kritische reflectie op het reilen en zeilen van poldermodel”. Niet dus, concludeert Engelen.

Hoofdredacteur Jolanda Maas zegt het logisch te vinden dat het stuk is geweigerd. „Kritiek op de vakbond kan Engelen overal kwijt, maar niet in het magazine namens de sociale partners.” Ze noemt het ‘bizar’ dat het conflict naar buiten is gekomen. Engelen noemt het ‘ongehoord’ dat hem per e-mail de wacht is aangezegd. Aan hoofdredacteur Maas schreef hij: „Ik had van een vertegenwoordiger van een instituut als de SER tenminste een persoonlijke opzegging verwacht en niet via dit anonieme medium.”

    • Jeroen Wester