Senaat steunt slachtverbod niet

Een meerderheid van de Eerste Kamer blijft tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Dat bleek gisteren tijdens een debat in de senaat. VVD, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie en SGP uitten hun waardering voor de initiatiefwet van Marianne Thieme (PvdD), maar steunen deze niet. GroenLinks is verdeeld over de kwestie.

Thieme toonde zich bereid haar initiatiefwet aan te passen om tegemoet te komen aan de kritiek in de Eerste Kamer. Senatoren hadden moeite met de uitzonderingsclausule die op het laatste moment aan haar wetsvoorstel was toegevoegd. Onverdoofd ritueel slachten zou daarmee alleen zijn toegestaan als de slachtmethode aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaakt. Volgens PvdA, VVD, D66 en GroenLinks leverde dat te weinig rechtszekerheid op. Thieme stelde daarop „een betere wettelijke verankering” in het vooruitzicht.

Haar „belangrijke handreiking” had niet het beoogde resultaat. Joris Backer (D66) vond weliswaar dat Thieme „openingen had gemaakt”, maar het afgelopen half jaar niet tot andere inzichten was gekomen. Volgens VVD’er Sybe Schaap bevatte haar voorstel „niet iets wezenlijk nieuws”. Nico Schrijver (PvdA) oordeelde dat het wetsvoorstel een te vergaande inbreuk maakt op de vrijheid van godsdienst.

Tijdens het debat lichtte staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) het convenant toe dat hij vorige week tekende met religieuze organisaties, over de rituele slacht. In dit akkoord beloven de overheid, het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) hun best te doen het dierenwelzijn te vergroten. Zo moeten dieren voortaan binnen veertig seconden het bewustzijn hebben verloren, anders grijpt de dierenarts in.

„Een constructieve poging om de verschillende gezindten bij elkaar te brengen en het dierenwelzijn te verbeteren”, oordeelde D66 over het convenant. Volgens de VVD is het akkoord „een positieve bijdrage aan de verbetering van de slachtmethoden”. GroenLinks zag maar één lichtpuntje: het permanente toezicht in slachthuizen. Volgens de PVV „rammelt het convenant aan alle kanten” en dient het vooral de export van onverdoofd geslacht vlees.

Op verzoek van senator Nico Koffeman (PvdD) zal de Eerste Kamer volgende week hoofdelijk stemmen over het wetsvoorstel van Thieme. Als het sneuvelt, zal zij een nieuw voorstel indienen. „Ik ga gewoon door”, liet zij na het debat in een telefonische reactie weten.