Rusland en VS ontkennen wederzijdse beschuldigingen Syrië - ‘schaduwgevecht’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton beschuldigde Rusland er vandaag opnieuw van gevechtshelikopters aan het Syrische regime te leveren. Rusland ontkent. Foto AFP / Jim Watson

De Russische minister van Buitenlandse Zaken heeft stellig ontkend gevechtshelikopters aan het Syrische regime te leveren, zoals de Verenigde Staten gisteren claimden. De VS hebben op hun beurt de Russische beschuldiging dat ze wapens zouden leveren aan de Syrische oppositie, van de hand gewezen.

Washington toonde zich opnieuw diep bezorgd over de vermeende Russische levering van gevechtshelikopters aan het bewind van de Syrische president Bashar Assad.
Hillary Clinton zei op een persconferentie dat Rusland zijn “vitale belangen” in de regio op het spel zet als het land niet “constructiever” handelt.

“We hebben de Russische regering herhaaldelijk opgeroepen om alle militaire banden met Syrië op te schorten en de leveringen te stoppen. Ik was gisteren heel duidelijk over onze zorgen wat betreft de relatie tussen Moskou en het militaire regime van Assad.”

Rusland heeft eerder verklaard geen wapens te zullen leveren waarmee de regering de opstand kan neerslaan, maar het is de vraag of dat echt zo is. Rusland bewapent Syrië al tientallen jaren en heeft een vanuit strategisch oogpunt zeer belangrijke marinebasis in de Syrische havenstad Tartus aan de Middellandse Zee.

‘VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar’

De harde verwijten over en weer van Rusland en de VS laten zien dat de internationale diplomatie is verwikkeld in een “schaduwgevecht”, schrijft buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in NRC-Handelsblad:

“Terwijl het geweld in Syrië steeds hoger oplaait, is de internationale diplomatie verwikkeld in een schaduwgevecht. De hoop op een politieke oplossing wás al gering, maar is nu hard bezig helemaal te verdwijnen. Vijftien maanden na het begin van de crisis staan de Verenigde Staten en Rusland nog steeds recht tegenover elkaar.”

‘Westen heeft ook geen realistische oplossing’

Rusland heeft steeds gezegd tegenstander te zijn van buitenlands ingrijpen in het conflict in Syrië. Het land heeft tot nog toe, samen met China, iedere strenge resolutie tegen Assad geblokkeerd in de Veiligheidsraad. Toch valt het te betwijfelen of Rusland de sleutel voor een oplossing in handen heeft, schrijft Eijsvoogel:

“Moskou zegt dat het in de VN-Veiligheidsraad een strenge resolutie tegen Assad blokkeert omdat het wil voorkomen dat het Westen een militaire interventie zal uitvoeren, zoals vorig jaar in Libië. De VS en hun bondgenoten voelen niets voor zo’n interventie. Maar de diplomatieke impasse die Rusland zo creëert, heeft het voordeel dat minder opvalt dat het Westen ook geen realistische oplossing voor Syrië heeft als Moskou wél zou meewerken.”

    • Mirjam Remie