Ruim 2000 Syrische vluchtelingen in Turkije - ‘geen burgeroorlog’

Demonstranten protesteerden gisteravond in Damascus tegen het regime van de Syrische president Bashar al Assad. Volgens de VN verkeert het land nu in een burgeroorlog, Syrië spreekt dat tegen. Foto AP

Ruim 2000 Syrische vluchtelingen hebben in de afgelopen 48 uur de oversteek naar buurland Turkije gemaakt om het geweld in hun thuisland te ontvluchten, meldt persbureau Reuters. De Syrische overheid spreekt tegen dat er sprake is van een burgeroorlog.

Onder de vluchtelingen bevinden zich ook 43 gewonden die in ziekenhuizen in Turkije zijn opgenomen, zegt een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.

Volgens de woordvoerder is het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije aanzienlijk gegroeid. Er zijn nu 29.500 Syriërs naar Turkije gevlucht, het hoogste aantal sinds het begin van de opstand in Syrië. Reuters schrijft dat Turkije sinds maart 2011 opvang heeft geboden aan meer dan 50.000 Syriërs, waarvan een deel alweer is terug gekeerd.

Ladsous: burgeroorlog in Syrië

VN-chef van de vredesmissies Hervé Ladsous zegt volgens persbureau Reuters dat in Syrië een burgeroorlog woedt, waarbij gewapende troepen zich schuldig maken aan moord, ontvoering en andere terroristische activiteiten. NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat het de waarnemers van de Verenigde Naties ook niet lukt toe te zien op het staakt-het-vuren:

“De situatie in Syrië is inmiddels zo ernstig dat ook de Verenigde Naties spreken van “een totale burgeroorlog”. Regeringstroepen bestoken woonwijken met zwaar geschut en zetten gevechtshelikopters in. De opstandelingen slagen erin het leger hard te treffen en ze melden geregeld dat bij gecoördineerde aanvallen veel militairen sneuvelen. Ondertussen vinden onder burgers, ook kinderen, bloedbaden plaats, die worden toegeschreven aan een regeringsgezinde militie. Van het staakt-het-vuren waarin het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan voorzag is niets terecht gekomen. De 300 ongewapende VN-waarnemers die moesten toezien op naleving ervan, kunnen alleen maar hun best doen te getuigen van het geweld – en zelfs dát lukt niet, ze liggen regelmatig zelf onder vuur. Het is moeilijk voorstelbaar dat tegen deze achtergrond nog enig vergelijk mogelijk is.”

De Syrische autoriteiten ontkennen een burgeroorlog, en zegt dat het land een “gewapend conflict tegen terrorisme” voert, meldt persbureau AP. Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken ontberen de berichten objectiviteit en zijn ze niet waar.

‘Rusland creëert diplomatieke impasse in conflict Syrië’

Ondertussen gaat volgens Eijsvoogel het “diplomatieke gehakketak” over Syrië door. Vooral Rusland blijft moeilijk doen, tot onvrede van de Verenigde Staten. Die beschuldigden Rusland er gisteren nog van helikopters te leveren aan Syrië om de opstand neer te slaan. Eijsvoogel schrijft dat de “diplomatieke impasse” die Rusland creëert wel de aandacht afleidt van het gebrek aan een Westerse oplossing voor het conflict:

“Moskou zegt dat het in de VN-Veiligheidsraad een strenge resolutie tegen Assad blokkeert omdat het wil voorkomen dat het Westen een militaire interventie zal uitvoeren, zoals vorig jaar in Libië. De VS en hun bondgenoten voelen niets voor zo’n interventie. Maar de diplomatieke impasse die Rusland zo creëert, heeft het voordeel dat minder opvalt dat het Westen ook geen realistische oplossing voor Syrië heeft als Moskou wél zou meewerken.”

    • Judith Laanen