Producent elektrische auto’s Nevs koopt Saab

Foto NRC / Arjan de Jongh

Het bedrijf National Electric Vehicle Sweden (Nevs) koopt de failliete boedel van Saab. Dat hebben de curatoren van de failliete automaker woensdag bekend gemaakt, meldt persbureau Novum.

Nevs gaat in de voormalige Saab-fabriek in Trollhättan elektrische auto’s produceren. Nevs troeft met de overname het Chinese Youngman af. Dat had al lange tijd onderhandeld met de voormalige Saab-eigenaar Victor Muller over een overname.

Vorige week werd Nevs al als koper genoemd nadat een ambtenaar van de stad Trollhättan, waar de Saab-fabriek staat, had gezegd dat de verkoop van de autofabrikant rond was. Persbureau AP schrijft dat het Zweedse bedrijf, dat in handen is van een Chinese en een Japanse investeringsmaatschappij National Electric Vehicle Sweden AB, recent werd opgericht om Saab te kunnen overnemen.

De curatoren maakten nog niet bekend hoeveel Nevs betaalt voor Saab. Met opbrengst van de verkoop kan Saab zijn schulden aan onder meer de Zweedse staat en de voormalige eigenaar General Motors aflossen. De totale schuld van Saab bedraagt dertien miljard Zweedse kroon (1,84 miljard euro). Het is niet waarschijnlijk dat de autofabrikant met de verkoop genoeg geld ophaalt om zijn schulden helemaal te kunnen afbetalen.

Vanochtend meldde het noodlijdende Saab al dat een koper gevonden was. Saab vroeg vorig jaar december faillissement aan, dat werd goedgekeurd nadat bekend werd dat voormalig eigenaar General Motors niet akkoord zou gaan met nieuwe voorstellen voor hervorming van de autofabrikant.