Patiënten in Utrecht wellicht besmet bij operatie

Patiënten in het Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht zijn mogelijk besmet met hepatitis en hiv.

Rotterdam. Het Medisch Centrum Biltstraat in Utrecht heeft bij ongeveer driehonderd patiënten tussen januari en maart van dit jaar operaties uitgevoerd waarbij niet werd voldaan aan geldende voorschriften voor sterilisatie. Deze patiënten zijn opgeroepen om hun bloed te laten controleren op hepatitis B, C en hiv.

De instrumenten die bij de operaties zijn gebruikt werden niet afdoende ontsmet waardoor een „zeer kleine kans” bestaat dat de patiënten een besmettelijke ziekte hebben opgelopen, zo meldt het Medisch Centrum op zijn website. Het gaat hierbij vooral om ooglidcorrecties, liposucties en abortussen.

Eind maart werden de operatiekamers van het centrum al gesloten op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) omdat de veiligheid van patiënten niet voldoende gewaarborgd was. De hygiëne voldeed volgens de inspectie niet, waardoor infecties onvoldoende konden worden voorkomen. Instrumenten werden gereinigd met middelen die in Nederland niet zijn goedgekeurd, en er slingerden materialen rond in de steriele opslag die verlopen waren.

Het Medisch Centrum Biltstraat meldt dat het reinigings-, desinfectie- en sterilisatieproces is aangepast aan de regels. Apparatuur is vervangen en het steriliseren vindt op een andere locatie plaats die voldoet aan de eisen van de IGZ. Het herziene proces is volgens het centrum inmiddels goedgekeurd. NRC