Oud-president Tunesië veroordeeld tot levenslang - zit straf niet uit

Voormalig president Zine En-Abidine Ben Ali is vandaag bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij is echter op de vlucht geslagen en was niet bij de uitspraak aanwezig. Foto AFP / Fethi Belaid

Oud-president van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali is bij verstek tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de rol die hij speelde bij de dood van tweeëntwintig demonstranten vorig jaar in Thala en Kasseine, de steden waar de Arabische Lente begon.

Ben Ali zit echter in ballingschap in Saoedi-Arabië en zal niet snel uitgeleverd worden. Aanklagers hadden de doodstraf tegen hem geëist. De opstanden in Tunesië kostten aan meer dan driehonderd mensen het leven. Meer dan tweeduizend mensen raakten gewond.

Voormalige minister van Binnenlandse Zaken Rafik Belhaj Kacem is veroordeeld tot twaalf jaar celstraf. Zeven andere leden van het voormalige regime zijn ook veroordeeld in de militaire rechtbank in Kef tot straffen tot maximaal vijftien jaar. Ze zijn de eerste leden van het voormalige regime die worden veroordeeld voor de dood van honderden demonstranten.

Van de drieëntwintig hoge beambten die terecht stonden voor de bloedige repressie vorig jaar werden er veertien vrijgesproken. Dat wekt de woede op van de familie van de slachtoffers, die achttien maanden op een uitspraak hebben moeten wachten. De advocaat van de families noemde het vonnis “onrechtvaardig” tegenover persbureau Reuters.

Kans klein dat Ben Ali wordt uitgeleverd

De regering van Tunesië wordt bekritiseerd omdat het niet in staat blijkt te zijn om Saoedi-Arabië ervan te overtuigen om Ben Ali en zijn vrouw Leila Trabelsi uit te leveren. Ben Ali is al eerder veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf voor corruptie en martelingen, maar veel Tunesiërs vrezen dat hij nooit in de gevangenis zal belanden.

Eerder vandaag werd Ben Ali door een andere militaire rechter bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het aanzetten tot moord op vier demonstranten.

Tunesiërs brachtten Ben Ali ten val na een maand van protesten, aan het einde van 2010. Zijn val inspireerde burgers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en betekende het begin van de Arabische Lente.

Lees hier een uitgebreid bericht over het begin van de Arabische Lente in Tunesië.

    • Mirjam Remie