Oranje verliest ook van Duitsland

Oranje heeft vanavond ook de tweede EK-wedstrijd verloren. Tegen Duitsland verloor een zwak verdedigend Nederland van een veel sterker Duitsland: 1-2. Desondanks is het EK nog niet voorbij.

Jetro Willems met z'n gezicht in z'n shirt na een Duits doelpunt.
Jetro Willems met z'n gezicht in z'n shirt na een Duits doelpunt. Foto Reuters / Michael Buholzer

Oranje heeft gisteravond ook de tweede EK-wedstrijd verloren. Tegen Duitsland verloor een zwak verdedigend Nederland van een veel sterker Duitsland: 1-2. Desondanks is het EK nog niet voorbij.

Nederland begon met veldoverwicht en kreeg via Van Persie een goede kans op de 1-0. Hij moest de bal echter direct uit de lucht op de schoen nemen en kon daarmee Neuer niet verschalken. Toen Duitsland na 24 minuten de ruimte kreeg, was het wel direct raak.

Mario Gomez 0-1:

De Nederlandse defensie liet eerst Schweinsteiger en toen Gomez vogelvrij - de een kon met een steekpass de ander gemakkelijk bereiken, waarna Gomez van dichtbij langs Stekelenburg kon schieten. 0-2.

Mario Gomez 0-2:

Van Marwijk stapt van geloof en wisselt Van Bommel

Oranje was vervolgens de weg volledig kwijt. Het spel was inspiratieloos en de verdediging bleef schutteren. Badstuber mocht na een vrije trap vrij inkoppen, maar toen lag Stekelenburg nog in de weg. Gomez trok kort daarna de trekker wel over: Mathijsen was hem na een snelle Duitse combinatie kwijt en de spits kon diagonaal inschieten.

Na de dramatisch verlopen eerste helft kon Van Marwijk niet anders dan ingrijpen: Van Bommel werd in de rust naar de kant gehaald voor Van der Vaart en Huntelaar verving Afellay. Duitsland maakte de eerste tien minuten na de pauze onverminderd de dienst uit, al was Van Persie dichtbij de aansluitingstreffer met een verrassende knal van zestien meter.

Van Persie breekt de ban

Het was desondanks de spits van Arsenal die eindelijk de ban brak. Hij knalde in de 72e minuut na een knappe individuele actie de 1-2 binnen - pas de eerste goal van Oranje dit toernooi.

Robin van Persie 1-2:

De opleving was echter kort. Duitsland herwon de controle over de wedstrijd en echte kansen op de gelijkmaker kwamen er niet meer voor Oranje.

Oranje nog steeds niet uitgeschakeld

Ook na twee nederlagen is Nederland nog niet uitgeschakeld: nu is een overwinning op Portugal met meer dan een doelpunt verschil nodig om door te gaan. Ondertussen moet Duitsland van Denemarken winnen.