Oranje begint met Mathijsen, rest van het team ongewijzigd

Oranje-publiek voor de wedstrijd. Foto AFP / Patrick Hertzog

Bert van Marwijk heeft zijn elf spelers voor het cruciale duel tegen de Duitsers bekendgemaakt. Vlaar wordt vervangen door de van een blessure teruggekeerde Mathijsen, maar de rest van het elftal blijft gelijk. Van Persie dus in de spits; Huntelaar op de bank.

Van Marwijk stuurt vanavond in Charkov het volgende team het veld in:

Twitter avatar VI_nl VI De 11 van Oranje: Stekelenburg - V/der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - N de Jong, Van Bommel - Robben, Sneijder, Afellay - Van Persie

Er was vandaag nog sprake van dat Afellay vervangen zou worden door Kuijt. Robben kon dan vanaf rechts beginnen en zo zijn Bayern-teamgenoot en Duitse linksback Lahm ontwijken. Die kent de dribbelaar goed en komt bovendien veel mee naar voren. Kuijt zou, zo was de gedachte, als harde werker mee kunnen lopen. Van Marwijk kiest er dus echter voor Robben op rechts te houden en de frivole Afellay op links te laten beginnen, net als tegen de Denen.

Bij de Duitsers kiest Löw voor deze basiself:

Twitter avatar VI_nl VI De 11 van Duitsland: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller, Özil, Podolski - Gomez #neddui

Uitschakeling is vanavond sowieso niet aan de orde

Als Denemarken vanavond de 18.00 uur-wedstrijd had gewonnen of gelijkgespeeld, was een nederlaag tegen Duitsland al fataal geweest. Maar Portugal won, dankzij een goal in de laatste paar minuten, met 2-3.

Daarom is de derde groepswedstrijd, zondag tegen Portugal, hoe dan ook nog van belang. Wint Nederland vanavond, dan is een overwinning zondag genoeg voor de kwartfinales. Verliest Oranje, dan moet het met ruime cijfers van Portugal winnen en hopen dat Duitsland tegelijkertijd Denemarken verslaat.

    • Peter Zantingh