Opnieuw rellen na afloop Polen-Rusland, zeker 120 arrestaties

Poolse relschoppers gooien vuurwerk tijdens botsingen met de oproerpolitie na de wedstrijd tegen Rusland. Foto AP / Czarek Sokolowski

Na de EK-wedstrijd Polen-Rusland (1-1) is het opnieuw tot gevechten gekomen tussen supporters van beide landen. Zeker 120 mensen zijn gearresteerd en minstens elf fans raakten gewond. Berichten over een dode worden door het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkend.

De onlusten na de wedstrijd waren niet zo hevig als die voorafgaand aan het beladen treffen. Toen kwam het tot een gewelddadig treffen nadat de Poolse politie bekogeld werd met stenen, flessen en vuurwerk. Oproerpolitie gebruikte toen traangas en rubberen kogels om de relschoppers uiteen te drijven.

Na afloop van de wedstrijd werden een kleine tienduizend Russische fans uit bescherming twintig minuten vastgehouden in hun supportersvakken. Voor de wedstrijd hadden zij zich nog laten provoceren door Poolse fans terwijl ze met duizenden tegelijk, onder politiebegeleiding, richting het stadion liepen.

Vooraf was al gevreesd voor rellen gezien de gespannen relatie die de twee landen er al eeuwen, en vooral na de Sowjetbezetting na de Tweede Wereldoorlog, met elkaar op nahouden. Sommige Polen denken dat Rusland achter de vliegtuigcrash zit waarbij de Poolse president Lech Kaczynski en 95 anderen twee jaar geleden omkwamen.

    • Jules Seegers