Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Opgestoken middelvinger van Ewald Engelen na ‘kutcensuur’ bij de SER

Hij was net de nieuwe columnist van SER Magazine, het huisorgaan van de Sociaal Economische Raad, en nu ligt hij er al weer uit. Financieel geograaf Ewald Engelen is deze week aan de dijk gezet vanwege kritiek op de vakbond.

In het maandblad van de raad waar vakbonden werkgevers en kroonleden bijeenkomen, verbaasde Engelen zich – ook columnist bij De Groene Amsterdammer – over het stilzwijgen van de vakbond in de discussie over de eurocrisis. “Veel geneuzel over De Nieuwe Vakbeweging (..) maar niets over het failliet van het (..) kapitalisme”, schreef hij in zijn laatste bijdrage met als vraag: waarom bent u nog lid?

De wetenschapper kreeg te horen dat zijn kritiek “te ver gaat voor ons blad”. Het is volgens de eindredacteur “niet aan het SER magazine om scherpe kritiek op de vakbeweging te uiten of te plaatsen. Volgens ons redactiestatuut zijn wij er voor en namens de sociale partners.”

‘Zijn kritiek overschrijdt de grenzen’

Hoofdredacteur Jolanda Maas heeft deze week de hoogleraar laten weten dat zijn kritiek grenzen overschrijdt en weinig nieuwe gezichtspunten bevat. Maas ziet in de column een oproep aan vakbondsleden om hun lidmaatschap op te zeggen. Engelen zegt in een reactie er niets van te begrijpen.

“Scherp mag de kritiek dus niet zijn, omzwachteld wel.”

‘Als je mij vraagt kun je tieten, kont en controverse verwachten’

Hij dacht dat SER magazine “juist een platform was voor kritische reflectie op het reilen en zeilen van poldermodel”. Niet dus, concludeert Engelen. Het doet hem meer aan “een reclameblaadje” denken. In zijn column in De Groene, onder de titel ‘Kutcensuur bij de SER’, doet hij vandaag zijn beklag.

“Als je een jongen als ik vraagt om columnpjes voor je huisblaadje te schrijven, weet je dat je tieten en kont, kut en lul, contestatie en controverse kunt verwachten.”

De column “is uitdrukkelijk bedoeld als opgestoken middelvinger naar die o zo keurige bewoners van de Bezuidenhoutseweg 60″, aldus Engelen.

SER: wij opereren in een gevoelige context

Hoofdredacteur Jolanda Maas zegt het logisch te vinden dat het stuk is geweigerd. “Kritiek op de vakbond kan Engelen overal kwijt, maar niet in het magazine namens de sociale partners. Wij opereren in een gevoelige context.” Ze noemt het ‘bizar’ dat het conflict naar buiten is gekomen. “Het sop is de kool niet waard.”

Engelen noemt het ‘ongehoord’ dat hem per e-mail de wacht is aangezegd. Aan hoofdredacteur Maas schreef hij: “Ik had van een vertegenwoordiger van een instituut als de SER tenminste een persoonlijke opzegging verwacht en niet via dit anonieme medium.” Volgens Maas is Engelen destijds ook per mail benaderd om columns te schrijven. “Dat is van deze tijd.”