Nooit meer spugen of kont met shirt afvegen

Decennialang was er in Nederland een grote vijandigheid ten opzichte van het Duitse voetbal. Nu is er alleen sprake van gezonde rivaliteit.

GERMANY, Berlin, 06/12/2012, Pup Holland Muehle (Netherland Mill). Here: outside of the pup. Here: Bar lady Sabine Becker (52, center). © Gordon Welters phone +49-170-8346683 e-mail: mail@gordonwelters.com http://www.gordonwelters.com
GERMANY, Berlin, 06/12/2012, Pup Holland Muehle (Netherland Mill). Here: outside of the pup. Here: Bar lady Sabine Becker (52, center). © Gordon Welters phone +49-170-8346683 e-mail: mail@gordonwelters.com http://www.gordonwelters.com

Charkov. - Joachim Löw knipperde even met de ogen toen een Belgische journalist hem vroeg of hij een vergelijkbaar cliché had als de oud-Hollandse uitspraak ‘voetbal is oorlog’. De Duitse bondscoach was op zijn persconferentie, gisteren in het Metalist Stadion in Charkov duidelijk niet voorbereid op zo’n vraag. Hij weigerde de beladen confrontatie van vanavond groter te maken dan een wedstrijd. „Van dit soort begrippen zijn we mijlenver verwijderd”, bleef hij netjes. „Wij zouden zoiets nooit zeggen.”

Nederland-Duitsland, rivaliteit in het kwadraat. Maar voor de generatie voetballers die vanavond in Charkov tegenover elkaar staan zijn de scherpste kantjes er wel af. Zeker van Duitse kant. „Natuurlijk, er is sprake van een grote rivaliteit”, zegt Löw. „We hebben in het verleden legendarische wedstrijden gezien tussen grote teams. Het waren vaak de beste wedstrijden van de laatste twintig, dertig jaar. Maar oorlog? Met dat soort woorden kan ik niet veel. Er zal veel strijd zijn op het veld. Maar meer dan een enorme rivaliteit is het niet. De dingen die in het verleden zijn gebeurd zijn geschiedenis.”

Vanavond staan beide ploegen voor het eerst sinds het EK in 2004 weer tegenover elkaar op een eindronde. Destijds werd het in Porto 1-1. Maar van de animositeit die jarenlang voor gespannen relaties zorgde tussen de voetbalburen is weinig meer over.

„Ik zie dit als een wedstrijd tegen een voetbalgrootmacht”, zei Wesley Sneijder gistermiddag. „Niet anders dan een wedstrijd tegen een ander groot land.”

De tijd is voorbij dat spelers hun achterwerk afveegden met een kledingstuk van de tegenpartij, zoals Ronald Koeman in 1988 deed met het shirt van Olav Thon. Frank Rijkaard wordt in Duitsland nog altijd ‘de lama’ genoemd omdat hij op het WK van 1990 in de nek van Rudi Völler spuugde. De hatelijkheden van toen werden verklaard door de Duitslandhaat die was voortgekomen uit de Tweede Wereldoorlog, drie decennia later nog eens gevoed door de verloren WK-finale van 1974.

De huidige generatie spelers heeft daar niets meer mee, aan weerszijden van de grens. Sterker: de Bundesliga is voor tal van Nederlanders een aantrekkelijk en serieus alternatief voor de Engelse Premier League, de Italiaanse Serie A of de Spaanse Primera Division. Bondscoach Bert van Marwijk trainde Borussia Dortmund, terwijl spelers als Rafael van der Vaart (HSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), Arjen Robben (Bayern), Khalid Boulahrouz (Stuttgart), Joris Mathijsen (HSV), Nigel de Jong (HSV) en Mark van Bommel (Bayern) allemaal in Duitsland hebben gespeeld, of nog spelen. „En ze worden door de Duitse fans volledig geaccepteerd”, zegt Löw.

Die spelers waren een jaar of vijf toen het „goede stel” van Rinus Michels in 1988 in München het EK won, een triomf die voor veel Nederlanders voelden als een verlate ‘bevrijding’.

„Mijn ouders zijn in een andere tijd opgegroeid”, zegt Rafael van der Vaart. „Wij hebben die haat niet meer. Maar het is wel een hele speciale wedstrijd. Het is een klassieker, vergelijkbaar met Ajax-Feyenoord of Barcelona-Real Madrid.”

Tijdens de Bayern-periode van Louis van Gaal kreeg het Duitse voetbal supporters in Nederland – twintig jaar geleden bijna ondenkbaar.

Ook in Duitsland zijn de gemoederen veel minder verhit. Aanvoerder Bastian Schweinsteiger zegt geen benul te hebben van de geschiedenis, als hij tegen Nederland speelt. „Ik voel geen rivaliteit. Ik voel alleen dat je tegen een hele goede ploeg speelt, in een wedstrijd die wij met z’n allen heel graag willen winnen. Wij kijken enorm vooruit naar deze klassieker.”

De hatelijkheden zijn ingewisseld voor wederzijds respect, losgemaakt van emoties, en puur gebaseerd op de voetbalcapaciteiten. „Nederland beschikt over aanvallers van wereldklasse”, zegt bondscoach Löw. „Als wij tegen hen spelen was er altijd veel rivaliteit, maar dat heeft ook prachtige wedstrijden opgeleverd. Laten we dat niet vergeten. Wat ik nu zie is niet meer dan een normale, gezonde rivaliteit.”

Wat het vanavond zal opleveren? De Duitsers willen hun karwei het liefst meteen afmaken, daarover geen discussie. Maar ondertussen blijft Löw met complimenten strooien.

„Nederland heeft een team dat al vele jaren aan de wereldtop staat. Met hun aanvallers kunnen zij elke verdediging in de wereld in grote problemen brengen. Nederland zit nu in een moeilijke situatie, door die verloren wedstrijd tegen Denemarken, maar dat is voor ons niet van belang. Wij willen deze groep meteen beslissen.”

    • Rob Schoof