Nieuw bestanddeel speed 4-MA verboden na vijf doden

Het bestanddeel 4-methylamfetamine, ook wel bekend als 4-MA, is door het ministerie van Volksgezondheid op de lijst verboden middelen gezet. Foto Reuters / Lucas Jackson

De stof 4-methylamfetamine, die sinds kort opduikt in de harddrug speed, is per direct verboden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vorig jaar zijn in Nederland vijf mensen omgekomen nadat ze speed met deze stof hadden gebruikt.

Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs heeft demissionair minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid geadviseerd de stof te verbieden. 4-MA zou leiden tot extreme oververhitting van het lichaam, wat dodelijk kan aflopen.

In België en het Verenigd Koninkrijk zijn ook al meerdere mensen omgekomen nadat ze deze speed hadden gebruikt. Als er sprake is van een direct gevaar voor de volksgezondheid mag de minister een stof op de lijst van verboden middelen plaatsen.

    • Judith Laanen